Kremlin

Rusland wil Facebook blokkeren vanwege opslag data in andere landen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Volgens een Russische wet, die op 1 september 2015 ingegaan is, mogen gebruikersdata alleen op servers in Rusland staan. Gegevens van voor die datum mogen wel op servers in het buitenland staan, maar data die na het ingaan van de wet verzameld zijn niet. Aleksandr Zharov van de Russische internetwaakhond Roskomnadzor zegt dat Rusland Facebook zal blokkeren als ze zich niet aan de wet houden.

Facebook werkt aan een oplossing

Volgens Zharov zou Facebook bezig zijn met hoe het de eisen van de Russische wet moet gaan implementeren. De gegevens moeten op servers staan die fysiek in Rusland staan. Roskomnadzor heeft aangegeven dit jaar nog niet te gaan controleren of Facebook zich aan de eisen houdt. Vanaf 2018 zullen ze dat wel gaan doen en als blijkt dat de gegevens van gebruikers dan nog op servers in het buitenland staan, zal Facebook niet meer werken in Rusland.

LinkedIn en Twitter

LinkedIn werd eind 2016 al geblokkeerd in Rusland, omdat gegevens opgeslagen zouden staan op servers in landen buiten Rusland. Twitter heeft contact gezocht met de internetwaakhond en heeft beloofd dat de gebruikersdata vanaf halverwege 2018 op lokale servers zullen staan.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past