Olympische Spelen Symbool

‘Rusland probeerde Noord-Korea verdacht te maken van aanval op Olympische Spelen’

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea werden honderden computers gehackt door hackers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Het internet- en televisiesysteem werd hierdoor ontregeld. Anonieme bronnen uit de Amerikaanse inlichtingenwereld zeggen nu tegen The Washington Post dat Rusland tijdens deze aanval probeerde om Noord-Korea hiervoor verantwoordelijk te stellen. Het Olympisch comité bracht alleen naar buiten dát er een aanval had plaatsgevonden, maar wilde niet bekendmaken wie daarvoor verantwoordelijk was.

Verdachtmakingen

Er werd al snel gespeculeerd dat Rusland achter de aanval zat, omdat dat land door een dopingschandaal uitgesloten is van deelname aan deze Olympische Spelen. Onderzoekers concludeerden dat het een wraakactie moest zijn voor het uitsluiten van het Russische team. Sporters uit Rusland die dopingvrij zijn verklaard doen onder neutrale vlag mee en mogen ook tijdens de sluitingsceremonie niet de Russische vlag dragen.

Volgens de anonieme bronnen gebruikte de Russische militaire inlichtingendienst onder andere Noord-Koreaanse ip-adressen om dat land verdacht te laten lijken.

Sluitingsceremonie

Er zijn zorgen dat ook tijdens de sluitingsceremonie een digitale aanval plaats zal vinden. De anonieme bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst zeggen dat ze het in de gaten houden en dat ze Zuid-Korea op aanvraag zullen ondersteunen bij het voorkomen of oplossen hiervan.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past