Russisch overheidsgebouw met Russische vlag

Rusland kon versleutelde communicatie van de FBI inzien

Laatst bijgewerkt: 17 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

Vanaf 2011 zou de Russische inlichtingendienst communicatie van mobiele surveillanceteams van de FBI in hebben kunnen zien. Het back-upsysteem zou ook niet meer veilig zijn geweest. Dit blijkt uit gesprekken die Yahoo News hield met 50 (voormalig) medewerkers van inlichtingen- en beveiligingsdiensten. Zij melden dat de FBI gebruik zou maken van ineffectieve systemen en dat het daardoor makkelijker te kraken was. De FBI zelf kon er lange tijd niet achter komen hoe het mogelijk was geweest om de versleuteling te omzeilen.

Rusland kraakte radiocommunicatie FBI

Rusland kraakte de versleuteling van de radiosystemen die de FBI gebruikt bij inlichtingenoperaties. Russische spionnen konden daardoor met mobiele afluisterstations de communicatie onderscheppen. Ze deden dat door langs een locatie te lopen of te rijden waar FBI-teams zich bevonden. Rusland zou zo inzicht hebben gekregen in de samenstelling en tactieken van de FBI-teams. De Russen zouden ook het back-upsysteem hebben kunnen onderscheppen. De telefoons die daarvoor gebruikt worden, werden door de Russen geïdentificeerd, en de signalen werden opgevangen.

Russische diplomaten dienden als afluisterstation

De faciliteiten van Russische diplomaten in de Verenigde Staten zouden gediend hebben als afluisterstation. In 2016 gaf president Obama de opdracht om twee locaties in Maryland en New York te laten ontruimen om deze reden. De tientallen Russische diplomaten die daar aanwezig waren, kregen van Obama 72 uur de tijd om het land te verlaten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen