Rusland gaat cyberverdediging opschroeven

Man opent hangslot met sleutel die aan de ketting ligt op een laptop

Het aantal cyberaanvallen op de Russische infrastructuur neemt de laatste jaren steeds verder toe. Sinds de ‘speciale militaire operatie’ in de Donbas-regio in Oekraïne is de cyberdreiging nog groter geworden. Daarom gaat het land er alles aan doen om zijn cyberverdediging op te voeren.

Dat vertelde president Vladimir Poetin tijdens een vergadering met zijn Security Council, zo meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Poetin: ‘Rusland was klaar voor cyberaanvallen’

Volgens de Russische president is er sprake van “een echte agressie” tegen Rusland. Volgens hem worden de cyberaanvallen vanuit verschillende landen uitgevoerd en zijn ze “perfect gecoördineerd”. Veiligheidsdiensten en hackers in dienst van de staat zijn hiervoor verantwoordelijk. Poetin zei dat de aanvallen gerichte pogingen waren om de Russische informatie-infrastructuur plat te leggen.

“Pogingen om in te breken in bedrijfsnetwerken van toonaangevende Russische bedrijven worden ook veel vaker gedocumenteerd”, zo voegde Poetin daar aan toe. “Nu al kunnen we zeggen dat de cyberagressie tegen ons, evenals de algemene sanctieaanval op Rusland, is mislukt. Over het geheel genomen waren we klaar voor deze aanval.”

‘Er mogen geen zwakke plekken zijn’

Russische veiligheidsspecialisten hebben volgens de president de cyberaanvallen vanuit het buitenland afgeslagen. Het is echter wel zaak dat om dit nauwlettend in de gaten te blijven houden. “De aard van de uitdagingen en bedreigingen is dynamisch aan het veranderen. De informatiesfeer ontwikkelt zich snel”, aldus Poetin.

De Russische president doet er dan ook alles aan om de cybersecurity van zijn land te verbeteren. Hij zet daarbij in op de “verbetering en ontwikkeling van mechanismen voor informatiebeveiliging van vitale infrastructuurvoorzieningen”. Computersystemen en communicatienetwerken van overheidsinstanties krijgen daarbij prioriteit.

“De verdediging van de binnenlandse cyberspace moet worden beschermd. Er mogen geen zwakke plekken zijn”, aldus president Poetin. Hij overweegt dan ook om een overheidssysteem op te zetten dat zich bezighoudt met informatiebeveiliging.

Rusland moet overschakelen op eigen hard- en software

Verder zei Poetin in het overleg dat hij een einde wil maken aan de afhankelijkheid van Rusland van Westerse leveranciers van informatietechnologieën en soortgelijke producten. “De digitaliseringsprocessen en Russische economie moeten worden beschermd tegen elke mogelijke negatieve invloed van buitenaf”, meent de president.

Hard- en software uit eigen land moet een grotere rol gaan spelen.  “We praten hier al lang over, we werken hier zeer actief aan, en ik hoop dat het resultaat binnenkort bereikt zal worden”. Om dit te bekostigen wil hij geld uit het nationale programma ‘Digitale Economie’ gebruiken.

Rusland en EU halen fel uit naar elkaar

Eind maart waarschuwde Rusland voor ‘cyberagressie’ vanuit Westerse landen. Volgens het Kremlin is dat het werk van “een leger van cyberhuurlingen” en “anonieme hackers en provocateurs” die door de VS en andere NAVO-landen zijn opgeleid. Poetin waarschuwde hackers om geen oorlog te voeren met Rusland.

“Niemand mag eraan twijfelen dat de cyberagressie die tegen Rusland is ontketend, zal leiden tot ernstige gevolgen voor de aanstichters en de daders. De bron van de aanvallen zal worden opgespoord. De aanvallers zullen onvermijdelijk de verantwoordelijkheid dragen voor hun daden, in overeenstemming met de vereisten van de wet”, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een persverklaring.

Bijna twee weken geleden beschuldigde de Europese Raad Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. De aanval op satellietnetwerk KA-SAT werd in het bijzonder veroordeeld. Deze aanval had niet alleen gevolgen voor Oekraïne, maar had tevens een impact op meerdere EU-lidstaten. “De Europese Unie beraadt zich, in nauwe samenwerking met haar partners, op verdere stappen om dergelijk kwaadwillig gedrag in cyberspace te voorkomen, te ontmoedigen, af te schrikken en aan te pakken”, aldus de Raad.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen