Xi Jinping en Vladimir Putin

Rusland en China gaan samenwerken in (Cyber)spionage

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 39 seconden

Rusland en China tekenden een cyber-security deal afgelopen vrijdag, die volgens deskundigen zal leiden tot betere banden tussen Rusland en het Oosten en zeer waarschijnlijk zal leiden tot verregaande cybersecurity samenwerking tussen beiden.

Volgens (de tekst van) het akkoord dat de Russische regering afgelopen woensdag op hun website publiceerden hebben Rusland en China een akkoord gesloten waarin staat dat ze geen cyberaanvallen op elkaar zullen uitvoeren, en daarnaast ook gezamenlijk technologie zullen tegengaan die “de interne politieke en sociaal-economische waarden kunnen destabiliseren”, “openbare orde kunnen verstoren” of ” zich bemoeien met de interne aangelegenheden van de staat.”

De twee landen hebben daarnaast afgesproken om informatie uit te wisselen tussen de wetshandhavingsinstanties, en samen zorgen voor de beveiliging van elkaars informatie-infrastructuur.

Rusland focust zich op relaties met China

Westerse sancties tegen Rusland als gevolg van de crisis in de Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat Russische functionarissen opnieuw hun kritieke afhankelijkheid van Europa en de VS in kaart zijn gaan brengen, en daardoor in toenemende mate zich zijn gaan richten op het oosten. Russische wetgevers hebben ook campagne gevoerd voor strengere controle over het internet naar aanleiding van de onthullingen van de voormalige Amerikaanse National Security Agency mederwerker Edward Snowden. President Vladimir Poetin heeft opgeroepen tot het verplaatsen van de belangrijkste online-infrastructuur van Rusland die nu nog veelal in het buitenland staat, naar Rusland. Daarnaast klaagde hij vorig jaar openlijk over het feit dat het internet begon als “een CIA-project.”

Dit akkoord is het meest recente teken dat Peking en Moskou een verandering willen in het bestuur van het wereldwijde internet bestuur dat traditioneel bij de VS ligt. Rusland zou ook bezig zijn met voorbereidingen voor het geval dat Rusland van het internet wordt afgesloten door de buitenwereld, zei de Russische minister van communicatie Nikolai Nikiforov vorig jaar.

Of dit betekent dat Rusland en China werkelijk elkaar op cyber-gebied met rust zullen laten durf ik zeer sterk te betwijfelen. Dat het bespioneren van burgers (in binnen en buitenland) hierdoor zal toenemen weet ik wel zeker.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past