Home - Nieuws (VPN en privacy) - Rusland blokkeert toegang tot app Telegram

Rusland blokkeert toegang tot app Telegram

Telegram app op telefoonHet Russische staatsbureau TASS schrijft dat een rechtbank in Rusland bevel heeft gegeven om de toegang tot de chat-app Telegram te blokkeren vanuit dat land. Het verzoek tot een uitspraak door de rechtbank werd een week geleden ingediend door de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor.

Reden van het verzoek

De Russische veiligheidsdiensten hadden Telegram gevraagd om een decryptiesleutel, waarmee ze toegang zouden kunnen krijgen tot berichten die versleuteld verzonden zijn. Telegram staat erom bekend dat het veel gebruikt wordt door terroristen, omdat via de app versleutelde berichten verzonden kunnen worden. Op die manier kunnen veiligheidsdiensten niet meelezen met de berichtwisseling. Telegram-oprichter Pavel Durov gaf geen gehoor aan het verzoek tot het geven van een decryptiesleutel. Het is volgens hem in strijd met de grondwet en ook is het technisch niet mogelijk.

Oprichter wil blokkade omzeilen

Telegram heeft wereldwijd zo’n 200 miljoen gebruikers en in Rusland zijn dat er 9,5 miljoen. Oprichter Pavel Durov zegt dat hij het er niet bij laat zitten, maar dat hij niet kan garanderen dat alle 9,5 miljoen Russische gebruikers toegang zullen blijven houden tot de chat-app. Hij is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zegt dat Telegram ingebouwde systemen zal inzetten om de blokkade te omzeilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *