Een groot containerschip wordt gelost in de haven van Rotterdam

Rotterdamse haven krijgt “digitale brandweer” tegen groeiend hackergevaar

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 26 seconden

Volgens havenmeester en Port Cyber Resilience Officer René de Vries komt er een speciaal cyberkorps in de haven van Rotterdam. De functie van het korps wordt het helpen van bedrijven in hun strijd tegen cybercriminelen, voornamelijk hackers, meldt het Algemeen Dagblad. Hierbij kan men denken aan het up-to-date houden van veiligheidssystemen. Volgens De Vries is dit voor veel bedrijven iets waarbij hulp erg belangrijk is. “Zeker voor kleine bedrijven is dat lastig.”

Hoog risico op cyberaanvallen, stelt De Vries

In 2017 legde een cyberaanval twee grote containerbedrijven op de Maasvlakte volledig plat. Het laden en lossen van schepen moest worden stopgezet en containers waren ineens spoorloos verdwenen. Daardoor liep op zijn beurt het transport volledig vast en ontstonden er verkeersopstoppingen. Deze cyberaanval zorgde naar schatting voor tussen de 300 miljoen en 450 miljoen euro aan schade voor het bedrijf APM terminals. Het bedrijf moest 30.000 nieuwe computers aanschaffen.

Sindsdien zijn er geen grootschalige cyberincidenten meer geweest in de haven van Rotterdam. Wel geldt er sindsdien een meldplicht voor bedrijven in de Rotterdamse haven die vermoeden dat zij het slachtoffer zijn van hackers. Als onderdeel van deze meldplicht hebben bedrijven in de haven vorig jaar tussen de 10 en 20 keer alarm geslagen, zo zegt De Vries tegen het Algemeen Dagblad. Echter, het ging hierbij steeds om een “gewone” computerstoring. Toch is De Vries van mening dat de dreiging blijft groeien. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam lijkt het hiermee eens te zijn. Hij stelt dat er over vijf jaar dagelijks wereldwijd zo’n 8 biljard (8.000.000.000.000.000) hacks zullen plaatsvinden.

Cyberkorps gebaseerd op havenbrandweer

Om iets aan de digitale dreigingen te doen, is de haven van Rotterdam begonnen met een proef: de ‘digitale brandweer’. Dit is een groep bestaande uit cyberexperts die de digitale veiligheid van de Rotterdamse haven in de gaten houden. Net als de echte brandweer blussen zij ‘cyberbrandjes’. Het concept en de werkwijze zijn gebaseerd op Gezamenlijke Brandweer. Deze is twintig jaar geleden in het leven geroepen om alle blusteams van de afzonderlijke bedrijven in de Rotterdamse haven die met chemische stoffen werken te vervangen door één groot korps. Net als deze organisatie, wordt het cyberkorps in het leven geroepen om de bestrijding van gevaar efficiënter, goedkoper en completer te maken. Immers, op deze manier voorkomt men dat alle bedrijven in de haven hun eigen kostbare, waarschijnlijk minder effectieve en competente cyberbeveiligingsafdeling hoeven te creëren.

Zodoende zal het cyberkorps op een vergelijkbare manier opereren als de brandweer. Met andere woorden, ze nemen deel aan oefeningen, evalueren de cyberveiligheid van bedrijven, geven advies en slaan zo nodig alarm. Uiteraard, mocht er toch iets mis gaan, dan zullen ze net als de brandweer zoveel mogelijk de schade beperken en doen stoppen.

Op dit moment doen al een 15-tal bedrijven mee aan een proef die uit moet wijzen welke vorm dit idee precies aan zal nemen. Over de financiering moeten nog afspraken gemaakt worden. De Gezamenlijke Brandweer wordt momenteel grotendeels betaald door de bedrijven zelf.

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen