Een groot containerschip wordt gelost in de haven van Rotterdam

Rotterdamse haven krijgt “digitale brandweer” tegen groeiend hackergevaar

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2020
Leestijd: 1 minuut, 43 seconden

Volgens havenmeester en Port Cyber Resilience Officer René de Vries komst er een speciaal cyberkorps in de haven van Rotterdam. De functie van het korps wordt het helpen van bedrijven in hun strijd tegen cybercriminelen, voornamelijk hackers, meldt het AD. Hierbij kan men denken aan het up-to-date houden van veiligheidssystemen. Volgens de Vries is dit voor veel bedrijven iets waarbij hulp erg belangrijk is. Hij stelt: “Zeker voor kleine bedrijven is dat lastig”.

Hoog risico op cyberaanvallen, stelt de Vries

In 2017 legde een cyberaanval twee grote containerbedrijven op de Maasvlakte volledig plat. De cyberaanval zorgde voor rond de 450 miljoen euro aan schade voor het bedrijf APM terminals, volgens sommige tellingen. Sindsdien is er een meldplicht voor bedrijven in de Rotterdamse haven die vermoeden dat ze aangevallen zijn. Als onderdeel van deze meldplicht hebben bedrijven in de haven vorig jaar alleen al 10 tot 20 keer alarm geslagen, volgens de Vries. Echter, het ging hierbij steeds om een “gewone” computerstoring. Toch is de Vries van mening dat de dreiging blijft groeien. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam lijkt het hiermee eens te zijn. Hij stelt dat er over vijf jaar dagelijks wereldwijd zo’n 8 biljard (8.000.000.000.000.000) hacks zullen plaatsvinden.

Cyberkorps gebaseerd op havenbrandweer

De “digitale brandweer” die ‘cyberbrandjes’ zal gaan blussen is qua concept en werkwijze gebaseerd op de havenbrandweer, de Gezamenlijke Brandweer. Net als deze organisatie, wordt het cyberkorps in het leven geroepen om de bestrijding van gevaar efficiënter, goedkoper en completer te maken. Immers, op deze manier voorkomt men dat alle bedrijven in de haven hun eigen kostbare, waarschijnlijk minder effectieve en competente cyberbeveiligingsafdeling hoeven te creëren.

Zodoende zal het cyberkorps op een vergelijkbare manier opereren als de brandweer. Met andere woorden, ze nemen deel aan oefeningen, evalueren de cyberveiligheid van bedrijven, geven advies en slaan zo nodig alarm. Uiteraard, mocht er toch iets mis gaan, dan zullen ze net als de brandweer zoveel mogelijk de schade beperken en doen stoppen.

Op dit moment doen al een 15-tal bedrijven mee aan een proef die uit moet wijzen wat voor vorm dit idee precies aan zal nemen.

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen