Paypal kantoor bord

Rotterdammer opgepakt voor verkoop gehackte PayPal-accounts

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Afgelopen maandag is een 28-jarige man uit Rotterdam opgepakt voor verdenking van het in bezit hebben en verkopen van gehackte PayPal-accounts. De man kon geïdentificeerd worden, nadat de Nederlandse politie vorig jaar juni de darkwebmarktplaats Hansa overnam en uiteindelijk sloot. De politie kreeg daardoor zicht op grote aantallen kopers en verkopers.

Accounts op meerdere marktplaatsen

De illegale marktplaatsen staan vooral bekend om de handel in harddrugs, maar de politie kwam ook veel andere zaken tegen die verkocht werden op Hansa Market, waaronder deze gehackte PayPal-accounts. De 28-jarige Rotterdammer bleek ook accounts te hebben op andere marktplaatsen op het dark web, zoals Dream Market. Het was mogelijk om bij hem voor een klein bedrag de gegevens van een gehackt account in bezit te krijgen.

Met die gegevens is het mogelijk om bijvoorbeeld goederen of reizen te kopen op kosten van de eigenaar van het account. PayPal is als het ware een virtuele creditcard die gekoppeld is aan de bankrekening van de eigenaar. Dit kan dus voor duizenden euro’s schade opleveren.

Arrestatie

Het landelijke Team High Tech Crime, dat Hansa Market ontmantelde, droeg na onderzoek het dossier van de verkoper over aan het Rotterdamse Cyber Crime Team. Hij kon afgelopen maandag aangehouden worden en zit vast op verdenking van het bezitten en verkopen van gegevens waarmee computervredebreuk gepleegd kan worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past