Handboeien op toetsenbord

Roemeense hackers uitgeleverd aan Verenigde Staten

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Twee verdachten van computerinbraak en identiteitsdiefstal uit Roemenië zijn uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zij moeten terechtstaan voor 31 aanklachten in de staat Georgia. De criminelen zouden miljoenen aan schade veroorzaakt hebben met hun cybercrimes. De schatting is dat de schade zo’n 18 miljoen dollar is, wat gelijkstaat aan 15 miljoen euro.

Roemeense verdachten

De 41-jarige Teodor Laurentiu Costea en de 40-jarige Robert Codrut Dumitrescu zijn al uitgeleverd. In Roemenië zit nog een derde verdachte vast, de 28-jarige Cosmin Draghici. Over zijn uitlevering is nog geen beslissing gemaakt, maar de verwachting is dat hij ook terecht zal moeten staan in de Verenigde Staten. De hacks die het drietal uitvoerde, vonden plaats tussen 2011 en 2014. Ze verzamelden in die tijd allerlei persoonlijke gegevens van de slachtoffers. De aanklachten gaan onder andere over computerinbraak, identiteitsdiefstal en financiële fraude.

Telefonische phishing

De verdachten installeerden geautomatiseerde belsoftware op computers, waarmee duizenden automatische telefoontjes werden gepleegd en tekstberichten werden verstuurd. Ze deden zich voor als een financiële instantie en zetten slachtoffers ertoe aan om een bepaald nummer te bellen, omdat er problemen zouden zijn met hun bankrekeningnummer. Ze zouden zo 36.051 rekeningnummers in bezit hebben gehad toen ze gearresteerd werden. Als mensen het nummer belden en hun financiële gegevens gaven, werd er geld van hun rekening gestolen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past