ROC Mondriaan: ‘Nog weken last van hack’

Lege schoolbanken met een schoolbord op de achtergrond

ROC Mondriaan zal nog weken last hebben van de aanval op de computersystemen. Zolang gaat het zeker duren voordat alle kritische systemen weer de lucht in zijn. Ondertussen moeten docenten en studenten weer ouderwets met pen en papier aan de slag.

Dat zeggen diverse medewerkers van de scholengemeenschap tegen Omroep West.

20.000 studenten de dupe van hack bij ROC Mondriaan

Beetje bij beetje komen we steeds meer te weten over de cyberaanval op ROC Mondriaan. In het weekend van 21 en 22 augustus wisten hackers toegang te krijgen tot de computersystemen van de scholengemeenschap in de regio Haaglanden. Zo’n 20.000 studenten en 2.100 medewerkers konden hierdoor geen gebruikmaken van de school- en studieapplicaties. Tevens konden ze lesroosters en andere bestanden niet inzien. Volgens Harry de Bruijn van het College van Bestuur is de impact van de hack ‘binnen buiten de school’ voelbaar.

ROC Mondriaan zegt met man en macht te werken om de systemen zo snel mogelijk online te krijgen. Cybersecuritybedrijf NFIR voert momenteel forensisch onderzoek uit. Medewerkers kijken hoe de hackers de systemen konden binnendringen en of er vertrouwelijke gegevens zijn buitgemaakt. Uit voorzorg is het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Er is tevens aangifte gedaan bij de politie.

Computersystemen nog weken offline

De computersystemen van de scholengemeenschap zijn voorlopig nog niet beschikbaar. Volgens het schoolbestuur gaat dat nog zeker enkele weken duren. “Onze bedrijfskritische systemen hebben wel back-ups gemaakt van bijvoorbeeld financiën en leerlingvolgsystemen, maar het duurt een paar weken om erachter te komen wat we daarvan in de lucht kunnen houden”, vertelt Hans Schutte, voorzitter van het College van Bestuur, tegenover Omroep West.

Hij wil nog niets zeggen over de uitkomsten van het forensisch onderzoek. “We weten nog niet hoe ze zijn binnengekomen en wat ze precies willen. Of dat losgeld is of iets anders. Vooralsnog richten wij ons eerst op het op gang brengen van onze systemen, zodat onze leerlingen en docenten weer normaal hun werk kunnen doen.”

Cyberaanval of niet, de lessen gingen maandag ‘in aangepaste vorm’ door. Voor sommige studies zal dat een uitdaging hebben opgeleverd. Andere opleidingen kunnen prima zonder computers uit de voeten. “Maar het fijne van onze school is dat we ook kooklessen hebben. Met een paar messen en uien kunnen de leerlingen snijtechnieken gaan oefenen. Daar heb je geen computer bij nodig en dat is wel heel fijn”, zo vertelt schooldirecteur Brigitte Laukens aan Omroep West.

Tweede Kamer ongerust over hack ROC Mondriaan

Ondertussen maakt de Tweede Kamer zich zorgen over het onderwijs en mogelijke achterstanden bij studenten. Paul van Meenen en Lisa van Ginneken (beiden D66) hebben schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie aan demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De Kamerleden willen van de minister weten wanneer de systemen weer volledig toegankelijk zijn en wat ze gaat doen om het start van het schooljaar in goede banen te leiden. Tot slot willen de Democraten weten of andere regionale opleidingscentra voldoende zijn toegerust om dergelijke cyberaanvallen af te slaan.

Zohair El Yassini en Queeny Rajkowsky van de VVD stelden kritische vragen over de ontwikkeling van het informatiebeveiligingsbeleid van ROC Mondriaan. Ze vroegen of de scholengemeenschap voldoende steun krijgt van het sectorale Computer Emergency Response Team SURFcert. Tot slot vroegen de liberalen aan minister Van Engelshoven of ze het acceptabel vindt als de school losgeld betaalt aan de hackers.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen