Advocaat schrijft in document

Regels voor voorkomen misbruik Sleepwet worden sneller ingevoerd

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Uit een brief van de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan de voorzitter van de Tweede Kamer blijkt dat zij de regels die misbruik van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller wil invoeren. Zij hoopt dat de tegenstanders van de wet meer gerustgesteld zullen zijn na wat kleine aanpassingen aan de wet. De voorwaarden zullen sneller vastgesteld worden, waardoor de wet ook meteen getoetst kan worden als die in werking treedt.

Internationaal delen van gegevens

De wet moet het onder andere mogelijk maken dat Nederlandse diensten gegevens mogen delen met hun buitenlandse collega’s. De minister stelt dat de landen waarmee gegevens gedeeld worden aan de volgende voorwaarden moeten voldoen: het land moet een democratisch bestuur hebben, moet de mensenrechten eerbiedigen en moet zorgvuldig omgaan met de privacy. De toetsing van de partnerlanden zal versneld plaatsvinden. Wel blijft het met toestemming van de minister mogelijk om gegevens te delen met landen die niet aan deze voorwaarden voldoen.

Er komt ook versneld een zorgplicht die diensten verplicht om zorgvuldig om te gaan met het beschermen van gegevens. Daardoor zal de toezichtcommissie ook sneller kunnen toetsen of voldaan wordt aan die zorgplicht. De commissie krijgt volgens de minister alles te lezen, ook staatsgeheimen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past