Binnenhof

Regeerakkoord: binnen twee jaar evaluatie sleepwet

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet, dat dinsdag gepresenteerd werd, staat dat Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) binnen twee jaar geëvalueerd zal worden. De wet zal dan mogelijk een aanpassing krijgen als het toezicht tekortschiet. Afgelopen maandag werd de grens van 300.000 handtekeningen gehaald die nodig zijn voor een referendum over de wet. Het is echter nog niet duidelijk of het referendum er gaat komen, omdat het nieuwe kabinet de Wet raadgevend referendum in wil trekken.

Het mag geen sleepnet worden

Het nieuwe kabinet belooft strikt toezicht te houden op de uitvoering van de wet. Er mogen niet massaal en willekeurig gegevens van onschuldige burgers verzameld worden, zegt het kabinet. Het regeerakkoord is een lijst met afspraken, waaruit mogelijk nieuwe wetten voortkomen. De nieuwe regering start waarschijnlijk over twee weken.

Andere afspraken over internetprivacy

Het kabinet wil ook de Wet Computercriminaliteit III evalueren. Momenteel mogen overheidsdiensten onder voorwaarden hacksoftware aanschaffen. Misschien mag dat na de evaluatie niet meer. Er komt 10 miljoen extra beschikbaar voor de uitvoering van deze wet.

Daarnaast komt er een herevaluatie van de bewaarplicht. Het kabinet wil onderzoeken of er ruimte is voor een ‘afgewogen bewaarplicht’. Nu mogen telecomgegevens, na een uitspraak van het Hof van Justitie, alleen bewaard worden voor het oplossen van ernstige misdrijven.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past