Persoon brengt stem uit

Referendum over aftapwet gaat laatste fase in

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

De Kiesraad ontving 17.162 geldige handtekeningen voor de komst van een referendum over de aftapwet. Er waren 10.000 geldige handtekeningen nodig om naar de volgende fase te gaan. In de laatste fase moet het aantal handtekeningen groeien tot 300.000. Als dat lukt komt er een referendum.

Laatste fase

De afgelopen twee weken werd door de Kiesraad gekeken naar de geldigheid van de handtekeningen. Van de 19.266 verzoeken werden er op basis van een steekproef 17.162 geldig verklaard. Dit is ruim genoeg om verder te gaan naar de volgende fase. De laatste fase start komende maandag en loopt tot 16 oktober. Binnen zes weken moeten er dus 300.000 handtekeningen verzameld worden, waarbij de tot nu toe verzamelde handtekeningen niet meetellen. Als dit slaagt wordt er een raadgevend referendum gehouden over de aftapwet. De aftapwet gaat over het op grote schaal verzamelen van internetverkeer, bijvoorbeeld door de AIVD. Hiermee zouden bijvoorbeeld terroristen opgespoord kunnen worden.

Amsterdamse studenten

De actie werd opgezet door een groep studenten uit Amsterdam. Zij zetten de website sleepwet.nl op. Ze willen dat burgers de kans krijgen om zich uit te spreken over de wet. De initiatiefnemers van de actie vinden de wet een inbreuk op de privacy, omdat er ook gegevens van onschuldige burgers verzameld mogen worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Gewoon zorgen dat je telefoon en je internet thuis op vpn draait. Daarnaast maak je eigen router van een pc moederbord met super firewall. Daarnaast gebruik Firefox. Gebruik nep account voor Facebook, Twitter, enz.
    En altijd een mail aanmaken met apps die een nep telefoonnummer genereren. Kan met Android apps van Google zelf

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past