Kaspersky Lab beursstand

Rechter wijst rechtszaken van Kaspersky Lab tegen Amerikaanse regering af

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Afgelopen september verbood het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid om nog software van Kaspersky Lab te gebruiken binnen Amerikaanse overheidsinstanties. Het ministerie is namelijk bang dat het bedrijf banden heeft met de Russische regering en dat hun beveiligingssoftware gebruikt zou kunnen worden voor spionage. Ook binnen de Nederlandse overheid is deze angst er en onlangs werd door minister Grapperhaus aangekondigd dat de software van Kaspersky Lab binnen de Nederlandse overheid uitgefaseerd en uiteindelijk helemaal gestopt gaat worden.

Rechtszaken

Kaspersky Lab heeft altijd ontkent dat het banden heeft met de Russische regering. Het bedrijf zegt dat ze nooit in opdracht van de Russische overheid zullen opereren. Daarom heeft het bedrijf in december en februari rechtszaken aangespannen tegen de Amerikaanse overheid om de ban ongedaan te laten maken. Ze stellen daarbij dat een verbod op software in strijd is met de grondwet en dat het bedrijf veel schade heeft geleden. De rechter bepaalde woensdag echter dat het verbod rechtmatig is volgens de grondwet.

Ongefundeerd

De rechter bepaalde dat de theoretische schade die het bedrijf opgelopen heeft te vaag en ongefundeerd is. Kaspersky Lab claimt dat het bedrijf het recht heeft om hun producten te verkopen aan overheden, maar volgens de rechter heeft dat recht geen waarde als de betreffende overheid niet wil kopen. Het verbod op software van Kaspersky Lab binnen de Amerikaanse overheid gaat op 1 oktober 2018 in.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past