iPhone unlock screen

Rechter verplicht Apple om iPhone te ontcijferen

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 25 seconden

Afgelopen dinsdag (16-02-2016), heeft een federale rechter in Riverside (Californië) Apple de opdracht gegeven om de Amerikaanse regering (FBI) te helpen om een iPhone 5c te unlocken en decoderen. De iPhone 5C is gebruikt door Syed Rizwan Farook, die afgelopen december in een terroristische aanslag (in de omgeving van San Bernardino) pleegde waarbij 14 mensen werden vermoord.

Rechter Sheri Pym heeft Apple opgedragen om de FBI te voorzien van een custom firmware-bestand (IPSW-bestand), die ze in staat zoud moeten stellen om in een iphone (die iOS 9 draait) door middel van bruteforce aanvallen in te kunnen breken.

De Rechter Pym schreef:

Apple’s reasonable technical assistance shall accomplish the following three important functions: (1) it will bypass or disable the auto-erase function whether or not it has been enabled; (2) it will enable the FBI to submit passcodes to the SUBJECT DEVICE for testing electronically via the physical device port, Bluetooth, Wi-Fi, or other protocol available on the SUBJECT and (3) it will ensure that when the FBI submits passcodes to the SUBJECT DEVICE, software running on the device will not purposefully introduce any additional delay between passcode attempts beyond what is incurred by Apple hardware.

De All Writs Act wordt weer gebruikt

In de 40 pagina’s tellende aanklacht haalde de regering de “All Writs Act”, een wet uit de 18de eeuw , die het mogelijk maakt door middel van een ‘writ’ een bedrijf of persoon tot het verrichten van een bepaalde prestatie te verplichten aan.
Deze wet is in het verleden vaker aangehaald om smartphone fabrikanten te dwingen om de beveiliging van hun toestellen terug te draaien.

Sinds iOS 8 heeft Apple de volledige encryptie van de telefoon standaard ingeschakeld. Apple geeft aan dat ze dit met name hebben gedaan zodat ze aan verzoeken van overheden om gegevens van hun klanten te verstrekking niet kunnen voldoen. Het zou technisch niet mogelijk zijn.

Ahmed Ghappour, een hoogleraar rechten aan de Universiteit van Californië stelt:

“Here you have the government using a catch-all statute from the 18th century to compel a technology company to ‘assist’ law enforcement by designing custom software to backdoor an encrypted device,” he told Ars. “The ramifications of such a precedent could be tremendous. If the government can compel Apple to provide custom software, why can’t they compel Facebook to customize analytics that predicts the criminality of their user base?”

Volgens anderen zijn dergelijke openbare eisen van de FBI ongehoord en niet eerder voorgekomen.

Apple heeft laten weten dat het de beslissing van de rechter juridisch aan zal vechten. Apple geeft aan dat het hier om een ‘gevaarlijk precedent’ gaat en het zeer onwenselijk is dat een technologiebedrijf door de overheid wordt gedwongen in feite een ‘master key’ voor al zijn apparaten ter beschikking te stellen.

Deze gebeurtenissen lijken dus te suggereren dat in ieder geval de FBI (en hoogst waarschijnlijk ook de samenwerkende andere instanties en overheden) nog geen mogelijkheden hebben om de encryptie van iOS te doorbreken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past