Versleutelde telefoon

Rechter staat berichten van versleutelde telefoons toe als bewijs

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 14 seconden

Tijdens de rechtszaak tegen Naoufal F., die veroordeeld werd voor betrokkenheid bij een liquidatie, werden berichten van een versleutelde pgp-telefoon toegestaan als bewijs. Pgp staat voor Pretty Good Privacy en de versleutelde telefoons kunnen gebruikt worden om berichten mee te versturen die niet onderschept mogen worden door bijvoorbeeld overheden. Het vonnis in deze zaak is erg belangrijk voor justitie, omdat het in andere zaken ook onderschepte versleutelde berichten wil aandragen als bewijs.

Beslaglegging server met versleutelde berichten

In 2016 werd in Canada beslag gelegd op een server die gebruikt werd door Ennetcom. Ennetcom is een grote Nederlandse leverancier van pgp-telefoons. Het Openbaar Ministerie kreeg een kopie van de server van de Canadese autoriteiten en wist na maanden onderzoek de berichten te ontcijferen. Er bleken 3,6 miljoen berichten op te staan die verstuurd waren met versleutelde telefoons. Onder andere de berichten die Naoufal F. in verband brachten met een liquidatie in Diemen in 2015, hoewel er zonder de berichten ook voldoende bewijs was om hem te veroordelen.

Oordeel van de rechter

Tijdens het proces werd stilgestaan bij hoe rechtmatig de versleutelde berichten verkregen waren, ook al waren ze voor deze zaak niet relevant. De rechter oordeelde dat er fouten waren gemaakt, omdat vertrouwelijke berichten tussen Naoufal F. en zijn advocaat niet betrokken hadden mogen worden in het onderzoek. Maar de rechter zei ook dat het niet een te grote schending van de privacy van de verdachte was, omdat het onderzoeksteam wel gefilterd had gezocht met zoektermen en niet zomaar alle berichten had gelezen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past