Protestactie tegen spionagepraktijken van de NSA en eerbetoon aan Edward Snowden

Rechtbank: ‘Massasurveillanceprogramma dat Snowden blootlegde is illegaal’

Laatst bijgewerkt: 3 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 57 seconden

Het programma waarmee de National Security Agency (NSA) op grote schaal burgers afluisterde, is illegaal. Voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden maakte het bestaan van het spionageprogramma in 2013 bekend. In een reactie op de uitspraak zegt hij dat hij ‘nooit had gedacht dat deze dag zou komen’.

Dat schrijft persbureau Reuters.

Snowden onthult bestaan van massasurveillanceprogramma PRISM

Wellicht gaat er een belletje rinkelen als we het hebben over PRISM. Dit was een afluister- en spionageprogramma van de NSA om op grote schaal het internet- en telefoonverkeer van burgers af te tappen. Niet alleen van Amerikaanse burgers: ook mensen met andere nationaliteiten werden hiermee afgeluisterd door de veiligheidsdienst. Al met al ging het om miljoenen mensen die de NSA bespioneerde.

Hooggeplaatste medewerkers van de NSA ontkenden dat ze met het afluisterprogramma privégegevens van burgers verzamelden. Door een groot aantal documenten te lekken, toonde Edward Snowden aan dat de veiligheidsdienst met PRISM wereldwijd communicatie aftapt. De klokkenluider werd voor verrader en leugenaar uitgemaakt. Het openbaar ministerie wilde hem vervolgen voor het openbaar maken van staatsgeheimen. Voordat ze de kans daarvoor kreeg, vluchtte Snowden naar Hongkong en vroeg hij asiel aan in Rusland.

‘Spionageprogramma is illegaal en in strijd met de grondwet’

Na de onthulling van PRISM moest de NSA zich verantwoorden voor het bestaan van het massasurveillanceprogramma. Hoge functionarissen stelden dat het programma bestond om extremisme en terrorisme te bestrijden op Amerikaans grondgebied. Een voorbeeld om het succes van PRISM aan te tonen dat veelvuldig door de NSA wordt genoemd, is de arrestatie van vier inwoners van de stad San Diego. Door hen af te luisteren werden ze veroordeeld voor het steunen van moslimfundamentalisten in Somalië.

De rechtbank in San Francisco stelt nu dat het spionageprogramma illegaal is. Volgens de rechter druist het programma in tegen de Foreign Intelligence Surveillance Act en is mogelijk zelfs in strijd met de grondwet. Dat de vier mannen uit San Diego zijn gearresteerd, heeft niets te maken met de ‘verdiensten’ van PRISM. Die bewering komt volgens de rechter niet overeen met de “inhoud van het geheime dossier” in de zaak. De verdachten blijven voorlopig in de gevangenis, omdat er voldoende ander bewijs is tegen hen.

‘Uitspraak is overwinning voor onze privacy’

Via Twitter laat Edward Snowden weten dat hij blij is met de uitspraak van de rechtbank. “Zeven jaar geleden werd ik neergezet als crimineel voor het onthullen van de waarheid. Ik had me nooit kunnen indenken dat de dag zou komen dat de rechtbank de activiteiten van de NSA onwettig noemt en me tegelijkertijd de eer geeft voor het aan het licht brengen ervan”, aldus Snowden.

Ook de American Civil Liberties Union (ACLU) is blij met de uitspraak. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging zegt op Twitter dat het vonnis van de rechtbank ‘een overwinning voor onze privacyrechten’ is’. “Het zegt glashelder dat het gros van de informatie die via telefoontaps wordt gewonnen ongrondwettelijk is”, aldus de belangenorganisatie.

Tot op heden woont Edward Snowden in Rusland. Hij zegt pas terug te keren naar de VS als hij zeker weet dat hij een eerlijk proces krijgt. President Trump liet vorige maand doorschemeren dat hij mogelijk gratie krijgt, zodat hij veilig kan terugkeren naar de VS.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen