Ransomware melding pc

Steeds meer nieuwe vormen van ransomware

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

In 2016 werden maar liefst tweehonderd nieuwe ransomware varianten ontdekt. De ransomware wordt door criminelen gebruikt om data van mensen te gijzelen op een computer. Wie zijn bestanden terug wil, moet daar ‘losgeld’ voor betalen.

Onderzoek ransomware varianten

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf SecureWorks publiceerde een rapport over cybercriminaliteit. Zij stellen dat er wereldwijd in 2016 tweehonderd nieuwe varianten ransomware zijn ontdekt. Dit is een toename van wel 122 procent in vergelijking met het aantal ransomware varianten in 2015.

Cybercriminelen vallen steeds vaker bedrijven aan

Het rapport van SecureWorks toont ook aan dat cybercriminelen steeds vaker bedrijven aanvallen. De afgelopen paar jaar (oktober 2013 – december 2016) werd 5 miljard dollar gestolen door een slinkse manier van fishing. Cybercriminelen deden zich daarbij voor als medewerkers van het bedrijf en maakten zo flinke bedragen buit.

Snel geld verdienen met malware en persoonsgegevens

Criminelen onderling lijken nog steeds graag te handelen in creditcardinformatie. Een geverifieerd creditcardnummer kan voor een bedrag van 10-20 dollar worden verkocht, aldus SecureWorks. Aan een gestolen identificatie verdient een crimineel zo’n 10 dollar.

Het aanvallen van mensen om dergelijke gegevens te achterhalen, blijkt helemaal niet moeilijk. Via zogenaamde ondergrondse internetplatforms is genoeg malware te koop waar informatie kan worden gestolen. Het aankoopbedrag voor deze software, 300-700 dollar, heeft een beetje cybercrimineel al snel terugverdiend.

Wil je meer weten over de bevindingen van SecureWorks? Raadpleeg dan het rapport over de staat van cybercriminaliteit 2017.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past