Ransomware biedt gratis sleutel bij succesvol besmetten van anderen

Man typt op laptop

Gratis verlost worden van ransomware lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Popcorn Time, een nieuw ransomware-exemplaar, geeft je wel een optie die gratis lijkt. Wanneer jij er voor zorgt dat twee anderen besmet raken en wél betalen, krijg jij gratis toegang tot je bestanden terug. Het kost dus geen geld, maar wel al je integriteit.

Popcorn Time geeft 3 mogelijkheden

Onderzoekers van  MalwareHunter Team ontdekten Popcorn Time. Eenmaal besmet geeft de ransomware je drie opties:

  1. Niets doen (en al je bestanden voorgoed kwijtraken)
  2. 1 bitcoin (ongeveer €725,-) betalen om je bestanden terug te krijgen
  3. Anderen besmetten. Zorg jij er voor dat twee andere slachtoffers er voor kiezen om te betalen, dan krijg jij ‘gratis’ je bestanden terug door middel van een decryptiesleutel.

In principe geeft Popcorn Time je 7 dagen de tijd om één van bovenstaande opties te kiezen. Heb je dan nog steeds niet betaald, dan dreigt de ransomware de decryptiesleutel te verwijderen. Je verliest dan iedere kans om je bestanden nog terug te krijgen. Ook het vier keer invoeren van een verkeerde decryptiesleutel leidt tot verwijdering van je bestanden.

Ontwikkelaars uit Syrië

De ransomware heeft niets te maken met de Popcorn Time-applicatie. De ontwikkelaars van de ransomware zeggen een groep Syrische informaticastudenten te zijn. Zij willen het geld gebruiken voor voedsel en medicijnen in hun door oorlog geteisterde land.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen