Ransomware losgeld verdrievoudigd

Symantec kantoor

In één jaar tijd wordt er bij ransomware-besmettingen drie keer zoveel losgeld geëist. Het gemiddelde ransomware losgeld was in 2015 een bedrag van 294 dollar. In 2016 is het ransomware losgeld gestegen naar gemiddeld 1077 dollar. Dit vermeldt Symantec in een rapport over ransomware 2016.

Symantec maakt cijfers bekend

De hoogste klapper viel bij slachtoffers van de MIRCOP ransomware. De cybercriminelen die daar achter zitten eisten van hun slachtoffers maar liefst 28.730 dollar. Deze nieuwe cijfers zijn door Symantec bekend gemaakt in het 2017 Symantec Internet Security Threat Report (originele artikel verwijderd door bron).

Onderzoekers van Symantec vermelden dat voornamelijk consumenten slachtoffers zijn van ransomware incidenten. In maar liefst tweederde van de gevallen waren consumenten slachtoffer van de ransomware aanvallen.

Ransomware losgeld geen garantie

Het betalen van ransomware losgeld is geen garantie dat slachtoffers toegang tot hun bestanden krijgen. Het rapport van Symantec toont aan dat slechts 47% van de betalende slachtoffers weer bij alle bestanden kon.

Symantec stuitte bij het onderzoek nog op twee opvallende trends in 2016:

  1. Politieke motieven speelden een grote rol bij ransomware aanvallen
    Voorbeeld: Aanval op Amerikaanse democratische partij
  2. Grote stijging aanvallen op IoT-apparaten
    Oorzaak: Mirai botnet. In de hoogtij dagen van Mirai werd de Symantec honeypot elke 2 minuten aangevallen.
Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen