Proef met medische gegevens op eigen computer beheren

Arts schrijft iets op papier

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport zegt in een interview met De Volkskrant dat het vanaf volgend jaar mogelijk is om medische gegevens zelf te beheren. Patiënten kunnen vervolgens zelf kiezen of en welke informatie ze willen delen met welke zorgverlener. De gegevens kunnen opgeslagen worden op computer, tablet, geheugenkaart of mobiele telefoon.

Persoonlijke gezondheidsomgeving

In 2011 werd de landelijke invoer van het EPD (Elektronische Patiëntendossier) tegengehouden door de Eerste Kamer, omdat de senatoren vonden dat de privacy van patiënten niet voldoende gewaarborgd werd. Via het ‘landelijk schakelpunt’ worden gegevens nu al op regionaal niveau uitgewisseld tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken, mits de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Bruno Bruins heeft nu 3 miljoen gestoken in de subsidiëring van de pgo (persoonlijke gezondheidsomgeving). In dit systeem bepalen burgers zelf welke gegevens in de omgeving terecht komen en met wie die gegevens gedeeld worden.

Praktijkproef

Momenteel wordt er een praktijkproef uitgevoerd met het nieuwe systeem. Deze proef wordt in de zomer afgerond en de bedoeling is dat het systeem volgend jaar voor iedereen beschikbaar is. Minister Bruins laat weten dat het systeem aan de hoogste privacy-eisen zal voldoen. Beter beveiligd dan DigiD bijvoorbeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten het initiatief met belangstelling te volgen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen