Veel populaire websites sturen informatie door naar derden

Website op smartphone

Onderzoekers van Princeton University hebben ontdekt dat websites vaak gebruik maken van zogenaamde session replay scripts. Ze sturen hiermee toetsaanslagen, scrollgedrag, muisbewegingen en de inhoud van bezochte pagina’s door aan derden. Gebruikers hebben hier geen weet van. Het doel van zulke scripts is om te achterhalen hoe de website gebruikt wordt en om bijvoorbeeld niet werkende pagina’s te ontdekken, maar volgens de onderzoekers gaat de hoeveelheid data die hierbij verzameld wordt veel verder dan de meeste mensen weten.

Niet anoniem

De onderzoekers keken voor hun onderzoek naar de top 7 meest gebruikte session replay scripts. Deze werden aangetroffen op 482 van de top 50.000 websites volgens Alexa. Sommige bedrijven laten volgens de onderzoeker de verzamelde gegevens koppelen aan de identiteit van de gebruiker. Het gevaar hiervan is dat gevoelige informatie, zoals medische klachten of creditcardgegevens kunnen uitlekken. De aanbieders van scripts bieden tools om gevoelige informatie te filteren, maar hiervoor moet de beheerder van de website alle pagina’s doorlopen en in de praktijk blijkt dat meestal niet te gebeuren. Gebruikers kunnen ‘Do not track’ aanzetten in hun browsers. Het scripts UserReplay biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om geen gegevens te verzamelen van gebruikers die dit aan hebben staan. Maar het blijkt dat geen van de top 1 miljoen websites Do not track respecteert.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen