Harde schijf op laptop ingeplugd

Populaire harde schijven Samsung en Crucial hebben beveiligingslek

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Harde schijven van het merk Samsung en Crucial zijn lek, aldus aangetoond door Carlo Meijer en Bernard van Gastel van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het wachtwoord waarmee de populaire harde schijven zijn beveiligd, blijken met enig ‘gepruts’ te kunnen worden gepasseerd.

Versleutelde schijven toch niet zo goed versleuteld

Meijer en Van Gastel hebben zeven verschillende typen harde schijven van Samsung en Crucial geanalyseerd en alle zeven bleken ze beveiligingsgebreken te hebben. Dit beveiligingslek zal vooral organisaties treffen, omdat het probleem zich alleen voordoet wanneer de informatie die op de harde schijven staat, wordt versleuteld. Volgens Meijer zullen de meeste consumenten dit niet doen. Hierdoor is wel de vraag ontstaan of deze harde schijven nog te zijn vertrouwen.

Beschikbare gratis software biedt uitkomst

Instanties die informatie over personen op deze schijven bewaren, kunnen zich waarschijnlijk beter ontdoen van deze schijven. Volgens Meijer is er gratis versleutelingssoftware beschikbaar die een stuk veiliger is dan de beveiligingssoftware op deze harde schijven. Het probleem volgens Meijer is vooral dat bedrijven als Samsung en Crucial niet openbaar maken hoe hun versleuteling werkt. Je moet er dus maar op vertrouwen dat de fabrikant adequate beveiliging inbouwt. Daarbovenop wordt de ingebouwde versleutelingssoftware op Windows automatisch uitgeschakeld wanneer een dergelijke Samsung of Crucial schijf wordt gedetecteerd. Dit terwijl deze versleutelingssoftware wél waterdicht is.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past