Politie vond 260 gestolen telefoons door middel van Find my iPhone-functie

Politiewagen zwaailicht

De politie meldt dat een onderzoek naar heling en witwaspraktijken door een Bulgaarse man en vrouw heeft geleid naar de oplossing van 260 diefstallen van iPhones. In 2017 deden zeven mensen uit verschillende steden aangifte, omdat hun telefoon was gestolen door zakkenrollers. De Find my iPhone-functie van de telefoons gaf aan dat deze zich zouden bevinden op een adres in de Haagse Schilderswijk.

Onderzoek en aanhouding

De recherche startte een onderzoek naar de bewoners van dit adres en observeerde verschillende verdachte zaken. Buurtbewoners gaven bijvoorbeeld aan dat de man niet werkte, maar wel veel dure spullen bezat. In juli werden de bewoners van het adres aangehouden. Een groot cash bedrag en meerdere gestolen telefoons werden in beslag genomen. Er werden laptops gevonden in de woning, waaraan honderden iPhones verbonden waren geweest. 260 daarvan stonden in Nederland als gestolen genoteerd.

Verkoop in Bulgarije

Uit het onderzoek bleek ook dat de gestolen telefoons naar Bulgarije werden gebracht en daar vermoedelijk verkocht werden in een winkel genaamd ‘Occasion Den Haag’. De recherche volgde chatgesprekken en concludeerde daaruit dat er een netwerk actief is van criminelen die in Nederland telefoons stelen en die in Bulgarije verkopen. Rechercheurs zijn naar Bulgarije afgereisd om bijstand te verlenen bij doorzoekingen. Daarbij werden gestolen telefoons, sieraden en geld in beslag genomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen