jongen pc

Politie verleidt 10.000 jongeren tot het plegen van een cyberdelict

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

De politie bracht de afgelopen dagen bijna 10.000 jongeren in de verleiding om een cyberdelict te plegen. Via games, vloggers en de site Scholieren.com werd het hacken van het schoolsysteem, iemands Instagram, of een game gepresenteerd als een optie. Wanneer de jongeren vervolgens op de link klikte die de hack voor hen zou uitvoeren, kwamen ze op de website van de politie.

Doel van de campagne

Op deze manier wil de politie jongeren laten inzien wat cybercrime is en welke acties illegaal zijn. Het bleek dat een derde van de jongeren niet wist dat wat ze van plan waren illegaal was. De politie wil een gesprek op gang brengen over cybercrime en zegt op hun site “Het zou mooi zijn als er thuis en op school meer met jongeren wordt gesproken over de juridische én ethische grenzen online”.

Jonge daders

Het is niet zo gek dat de politie zich met deze campagne op jongeren richt. Uit een onderzoek van Safer Internet Centre Nederland bleek eerder namelijk dat onder de jongeren van 16 en 17 jaar oud, een derde wel eens een cyberdelict heeft gepleegd. Bijvoorbeeld het inbreken in iemands social media account wordt door veel jongeren niet vergelijkbaar geacht met het inbreken bij iemand thuis. Toch zijn beide daden strafbaar.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past