Politie logo op gebouw

Politie stelt instructies op voor socialmediagebruik

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

D66-leden Den Boer en Verhoeven stelden kamervragen over het kunnen achterhalen van persoonlijke gegevens via berichten die de politie op social media plaatst. Er werden 5000 socialmediaberichten van politieaccounts onderzocht en daaruit bleek dat 48 keer mensen herkenbaar waren door kleding of stem, 38 kentekens zichtbaar waren, 13 keer mensen herkenbaar in beeld waren, 8 keer een adres herleidbaar was en 4 keer een bedrijf te achterhalen was. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat in antwoord op de kamervragen weten dat de politie aan nieuwe instructies werkt voor het verspreiden van socialmediaberichten.

Verantwoordelijkheid ligt bij de politie

Minister Grapperhaus benadrukt dat socialmediaberichten van de politie zich dienen te houden aan de Wet politiegegevens en de Wet bescherming persoonsgegevens. Het is aan de politie om ervoor te zorgen dat medewerkers zich hiervan bewust zijn en dat medewerkers weten hoe ze social media in mogen zetten. Hier wordt momenteel een nieuwe instructie voor geschreven, waarin opgenomen wordt dat geen tot personen herleidbare informatie geplaatst mag worden. Als dat niet mogelijk is wordt in een formulier expliciet toestemming gevraagd. Volgens de minister wordt de instructie in april nog formeel vastgesteld.

Voor burgers die klachten hebben over beeldmateriaal dat de politie op social media plaatst is een klachtenformulier online gezet op politie.nl. Daar zijn inmiddels acht klachten op binnengekomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past