Politie uithangbord

Politie spoorde Hansa-gebruikers mogelijk op via Excelbestand

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

Eind juli werd bekend dat onder andere de Nederlandse politie een maand lang de darkwebmarktplaats Hansa overgenomen had. Hierbij gebruikten ze mogelijk een Excelbestand om de IP-adressen van gebruikers te achterhalen. Na openen maakte het bestand verbinding met een bepaalde server en op die manier was het adres vast te stellen.

The Daily Beast

Nieuwswebsite The Daily Beast kreeg het bestand in handen en bevestigt dat het bestand verbinding maakt met een server. Omdat die verbinding niet via het Tor-netwerk verloopt, is het IP-adres van mensen die geen VPN of proxy gebruiken zichtbaar. Via hun provider zou de politie deze gebruikers dus kunnen identificeren. De Nederlandse politie en Europol wilden niet op vragen van The Daily Beast reageren.

Waarschuwingen op Reddit

De server waarmee het bestand contact maakt geeft nu een generieke foutmelding, maar volgens eerdere berichten op Reddit werd op het adres van de server een website gehost die leek op Hansa. Handelaren op Hansa konden het bestand gebruiken om een overzicht te ontvangen van hun transacties. Op Reddit werd al eerder gewaarschuwd voor het bestand vanwege de externe verbinding dat het maakte.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past