Politie afzetlint

Politie rolt website op waar DDoS-aanvallen besteld konden worden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 7 seconden

De Nederlandse politie heeft afgelopen dinsdag de website webstresser.org opgerold. Op deze website konden mensen op bestelling DDoS-aanvallen uit laten voeren. Door middel van een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer afgevuurd op een website, waardoor de server het niet aankan en de website vaak tijdelijk onbereikbaar is. Volgens het Openbaar Ministerie was webstresser.org de grootste aanbieder ter wereld. In 2016 werd de grootste aanbieder van dat moment, vDos, uit de lucht gehaald door de Israëlische politie.

Zo’n dienst waar men DDoS-aanvallen kan bestellen wordt een booter of stresser genoemd. Vaak worden de websites gepresenteerd alsof ze legaal zijn. Je zou er dan bijvoorbeeld mee kunnen testen of je website grote bezoekersaantallen aan zou kunnen. In de praktijk worden de websites echter voornamelijk gebruikt om DDoS-aanvallen mee uit te voeren.

3000 aanvallen per dag

De website werd opgericht in 2015 en werd in rap tempo populairder. De laatste weken werden er zo’n 3000 aanvallen per dag besteld. De website is offline gehaald en wie webstresser.org bezoekt krijgt een melding dat de website overgenomen is door de Amerikaanse autoriteiten.

In totaal had de website 136.000 gebruikers en samen lieten zij zo’n vier miljoen DDoS-aanvallen uitvoeren. Al vanaf 15 euro per maand konden gebruikers aanvallen laten uitvoeren op een IP-adres naar keuze. Om hoeveel Nederlandse gebruikers het gaat is nog niet duidelijk.

De politie-actie werd in gang gezet op basis van informatie van de NCA (National Crime Agency) uit het Verenigd Koninkrijk. Omdat de infrastructuur van webstresser.org zich een tijdje in Nederland bevond kon de politie informatie achterhalen over wie er verantwoordelijk waren voor de website. De actie werd Operation Power Off genoemd en werd geleid door Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er werd samengewerkt met de Verenigde Staten, Australië, Europol, Joint Cyber Action Taskforce en veel Europese landen.

Huiszoekingen bij beheerders

Afgelopen dinsdag deed de politie een huiszoeking in Hilversum bij iemand die beheerder zou zijn van de DDoS-website. Zijn computers zijn in beslag genomen, maar de man zelf is nog niet aangehouden. In Servië en Kroatië werden drie personen aangehouden en in Canada werd iemand verhoord, maar niet aangehouden. Volgens Gert Ras, hoofd Team High Tech Crime van de politie, gaat het waarschijnlijk om zes of zeven personen die beheerder zouden zijn geweest van de website. Naar deze personen wordt onderzoek gedaan.

Nederlandse daders

Volgens de politie werden de DDoS-aanvallen eerder dit jaar op Nederlandse banken, besteld via webstresser.org. De politie gaat nu op zoek naar de daders, die aanvallen bestelden via de website. Ras zegt dat het om tien tot vijftien verdachten gaat.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past