Beveiligingscamera

Politie identificeerde in 2017 bijna 100 verdachten via gezichtsherkenning

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

De politie nam in 2016 nieuwe gezichtsherkenningssoftware genaamd Catch in gebruik en kon daarmee in 2017 93 verdachten identificeren. Dat was ongeveer tien procent van de duizend foto’s die verwerkt werden. Als er geen koppeling werd gemaakt kwam dat bijvoorbeeld doordat de kwaliteit van de foto te slecht was, of doordat de persoon niet in de database stond, zegt John Riemen (biometriespecialist bij de politie). Catch werkt met een database van 800.000 gezichten van veroordeelde misdadigers.

Catch

Het gebruik van het systeem Catch staat nog in de kinderschoenen, maar wordt steeds verder uitgebreid, afhankelijk van de techniek en de juridische beperkingen qua privacy. Sommige agenten kunnen al via een app een foto naar Catch sturen, maar die functie is nog niet voor alle agenten beschikbaar. Verder komen beelden van verdachten van sociale media, via beveiligingscamera’s of uit camera’s van pinautomaten. Volgens Riemen is het systeem erg nauwkeurig en zou het zelfs mensen herkennen die bijvoorbeeld een pet dragen.

Privacy

De politie en John Riemen zijn dus erg tevreden met het systeem, maar er zijn uiteraard ook tegengeluiden. Directeur van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom Hans de Zwart maakt zich zorgen over de privacy. De politie zou te pas en te onpas gezichten gaan kunnen scannen, bijvoorbeeld bij demonstraties. Riemen verdedigt dat door te zeggen dat de politie alleen foto’s maakt als daar aanleiding toe is en dat er geen menigten gefotografeerd worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past