Politie en OM Oost-Nederland intensiveren aanpak van cybercrime

Politieagenten met fiets en smartphone

Tijdens een persbijeenkomst van de Eenheid Oost-Nederland in Arnhem op 8 januari stelde de politiechef Oscar Dros dat meldingen en aangiftes van cybercrime sneller opgepakt worden door de politie. Hij belooft dat dit in 2019 voortgezet zal worden. De politie signaleert al een paar jaar een afname van klassieke vormen van criminaliteit, zoals woninginbraken. Daar tegenover staat een stijging van digitale vormen van criminaliteit.

Intensiveren van de aanpak van cybercrime

Cybercrime wordt volgens de politie steeds complexer en er is een stijging gaande in het aantal slachtoffers en in de economische schade. Volgens Dros is het essentieel dat er voldoende kennis aanwezig is over cybercrime of dat die kennis verkregen wordt als die nog niet aanwezig is. Om dat te bewerkstelligen krijgt de Eenheid Oost-Nederland er 26fte extra capaciteit bij voor de aanpak van cybercrime. Daarvan gaat 16fte een speciaal cyberteam vormen, waarmee grote cybercriminelen opgespoord kunnen worden. De overige 10fte wordt verdeeld over de districten om de kennis in de basisteams te vergroten.

Meldingen van cybercrime sneller opgepakt

Het aanpakken van cybercrime heeft meer prioriteit gekregen bij de politie. Door een betere samenwerking met het OM en met verschillende politie-eenheden konden meldingen sneller opgepakt worden. Desondanks zijn de toezeggingen uit het regeerakkoord structureel te laag, waardoor er zaken waren die niet opgepakt konden worden. Dros zegt zich sterk te blijven maken voor meer capaciteit.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen