Plasterk

Plasterk kan geen garantie geven dat gegevens UWV niet in handen van de VS belanden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

In juli vroeg de SP om garanties van minister Kamp, Asscher en Plasterk dat persoonsgegevens van Nederlandse burgers niet in handen van de Amerikaanse overheid zouden vallen. Aanleiding voor deze kamervragen was een bericht dat Google gebruikersgegevens in buitenlandse datacentra moet overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten.

UWV

Het UWV heeft een contract met het Amerikaanse bedrijf IBM en daarom willen de ministers weten wat het risico is van de opslag van data op buitenlandse servers. Ze vroegen: “Deelt u de mening dat het opslaan van data op buitenlandse servers de kans vergroot dat deze data in handen komen van buitenlandse overheden, zeker nu Google de gebruikersgegevens moet afstaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u maatregelen nemen om dit onmogelijk te maken?”

Reactie Plasterk

Minister Plasterk zegt dat hij niet kan garanderen dat gegevens bij de Amerikaanse overheid terecht komen. Er zijn namelijk een aantal gevallen waarin de wet voorschrijft dat gegevens doorgegeven kunnen worden aan de autoriteiten van andere landen. Bijvoorbeeld in het geval van opsporingsonderzoeken. Minister Plasterk erkent dat er bij het opslaan van gegevens op buitenlandse servers een groter risico is op bemoeienis van buitenlandse overheden. De minister is niet van plan extra maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past