Jongeren achter computer

Pilot met HALT-straf in de ict-sector

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

Op initiatief van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, de Raad voor de Kinderbescherming en Stichting HALT, is het OM een pilot begonnen, waarbij jongeren hun HALT-straf bij een ict-bedrijf mogen uitvoeren. Het project wordt Yoda genoemd. Bij Stichting HALT komen jongeren terecht die een licht strafbaar feit hebben gepleegd. Door middel van een werkstraf kan de jongere een justitiële aantekening voorkomen. Daarvoor moet de straf wel naar behoren afgerond worden.

Yoda

Het doel van de pilot is dat jonge cybercriminelen de gevolgen van hun gedrag in kunnen zien en bovendien kunnen leren om hun mogelijkheden op een positieve manier in te zetten. Twee jongens uit Drenthe hebben het Yoda-project al doorlopen. Eén van de jongens kreeg straf, omdat hij een website hackte. De ander, omdat hij het netwerk van zijn school platlegde.

ICT-bedrijven

HALT legde contact met drie ict-bedrijven in Noord-Nederland die meewerken aan het project. De jongens moesten een beveiligingsplan en een sollicitatiebrief schrijven en moesten vervolgens hun werkstraf uitvoeren bij Insite Security in Groningen. Volgens het bedrijf was het een succesvolle ervaring voor de jongens, maar hebben ze het ook nog steeds als straf gezien. Alle partijen zijn tot nu toe positief over de pilot. Het OM in Noord-Nederland wil zich dit jaar extra inzetten om cybercriminaliteit tegen te gaan en Project Yoda is daar onderdeel van.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past