Persoon voert iets van kaart in op laptop

Phishingsites die Nederlandse merknamen misbruiken toegenomen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 44 seconden

Het aantal phishingsites dat zich voordoet als bekende Nederlandse merknamen is afgelopen jaar met 40% gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat SIDN deed (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Er werd hierbij gekeken naar sites die zich voordeden als één van de populairste 50 merken van Nederland volgens Brandirectory. Geen enkele van die merknamen ontkwam aan pogingen tot phishing. Door middel van phishingdomeinen worden bezoekers vaak verleid om gegevens in te vullen, die vervolgens gebruikt worden voor criminele activiteiten.

40% toegenomen

Vorig jaar waren er 675 phishingwebsites met een .nl-domein die zich voordeden als een populair merk. Dit jaar zijn dat er 964. Vier procent van de domeinen gekoppeld aan een populaire merknaam is een phishingsite. Vorig jaar was dat nog 2,2 procent.

De sectoren die het meest getroffen worden door phishingsites zijn de luchtvaart (10,5 procent), de bouw (9 procent) en de media (7 procent). De financiële sector wordt in vergelijking met vorig jaar minder getroffen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past