Smartphone

Grootste kans op toegang tot account ontstaat door phishing

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 48 seconden

Onderzoekers van Google en wetenschappers hebben samen onderzoek gedaan door middel van een case study naar het uitlekken van login-gegevens. Ze keken daarbij naar de methodes: keyloggers, hacking en phishing. Het onderzoek liep van maart 2016 tot maart 2017 en uiteindelijk bleek dat phishing de grootste kans gaf op het uitlekken van login-gegevens.

Case study

De onderzoekers verkregen een grote dataset door een geautomatiseerde tool te bouwen die forums, paste sites en zoekopdrachten in de gaten hield. Daarmee konden ze 788.000 logins die verkregen zijn door keyloggers, 12,4 miljoen door phishing en 1,9 miljard door gehackte databases onderzoeken. Onder de logins met een Google-account bleek dat 7 procent van de slachtoffers hun wachtwoord via gehackte databases prijsgaven, 12 procent via keyloggers en 25 procent door phishing.

Phishing kits

De onderzoekers verkregen via een anonieme bron een dataset met 10.000 phishing kits. De meeste kits deden zich voor als loginportalen van Yahoo, Hotmail en Gmail. Op de tweede plek stonden werkgerelateerde login-omgevingen. En op de derde plek opslagdiensten als Dropbox.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past