uithangbord politiebureau

Pas op voor phishingmail uit naam van politie

Laatst bijgewerkt: 12 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 24 seconden

De politie waarschuwt voor een phishingmail waar zij de laatste tijd veel meldingen over krijgen. Het gaat om een mail die wordt verstuurd vanuit verkoopticketswap@gmail.com. Het lijkt alsof de mail is verstuurd vanuit een politiebureau. Op deze manier proberen de criminelen het vertrouwen van het slachtoffer te winnen.

Fraudevergoeding

In de mail wordt vermeld dat je mogelijk het slachtoffer bent geworden van internetfraude. De criminelen doen alsof ze van de politie zijn en wijzen je op het feit dat je zogenaamd aanspraak kunt maken op een vergoeding. Deze zou worden betaald met geld waar beslag op zou zijn gelegd. De criminelen vragen om een kopie van je bankrekeningafschrift als bewijs dat je een van de slachtoffers bent. Dit is uiteraard een scam en de criminelen gaan er in plaats daarvan vandoor met persoonlijke informatie. In combinatie met andere informatie kunnen ze mogelijk veel schade aanrichten.

Let goed op!

Wanneer je een soortgelijke mail krijgt is het oppassen geblazen. Ga niet in op dergelijke mails en verwijder ze direct. De politie of soortgelijke instanties sturen nooit dit soort mails. Mocht je twijfelen dan kun je altijd bellen met de instantie of je bank om te controleren of het klopt.

Phishing

Phishing is een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit. Via een mail of sms proberen criminelen geld of informatie van het slachtoffer te krijgen. Vaak lijken de berichten van een betrouwbare bron afkomstig te zijn. Op deze manier probeert de crimineel je vertrouwen te winnen. Wanneer je iets niet helemaal vertrouwt is het verstandig om op een andere manier contact te zoeken met de zogenaamde afzender. Reageer dus niet op de mail of sms zelf, want daar zit dus misschien een crimineel achter.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen