Panasonic maakt datalek bekend

Logo van Panasonic tegen de muur van een Japans filiaal

Panasonic heeft bevestigd dat het te kampen heeft met een datalek. Het is op dit moment nog onduidelijk welke gegevens de hackers hebben ingezien of gestolen. Het Japanse technologiebedrijf werkt samen met een externe partij om het lek te onderzoeken en te kijken of er gevoelige informatie is buitgemaakt.

Dat schrijft Panasonic (.pdf) in een persbericht.

Panasonic treft aanvullende veiligheidsmaatregelen

In het bericht schrijft het elektronicabedrijf dat hackers op 11 november erin slaagden om het bedrijfsnetwerk te infiltreren. Daarbij zijn ‘bepaalde gegevens’ ingezien door de daders. Zodra het lek aan het licht kwam, heeft Panasonic de autoriteiten daarvan op de hoogte gebracht. Ook heeft het bedrijf aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo is het niet langer mogelijk om van buitenaf toegang te krijgen tot de computersystemen.

Verder schrijft Panasonic dat een extern cybersecuritybedrijf het datalek momenteel onderzoekt. Beveiligingsspecialisten kijken tevens of er persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie is bemachtigd door de aanvallers. “We willen onze oprechte excuses uitspreken voor alle bezorgdheid en ongemak dat het incident met zich meebrengt”, zo eindigt het Japanse bedrijf zijn persverklaring.

Hackers hadden maandenlang toegang tot het bedrijfsnetwerk

Panasonic laat in het bericht niet het achterste van zijn tong zien. Een woordvoerder van het bedrijf vertelt tegenover TechCrunch dat hackers tussen 22 juni en 3 november onopgemerkt het bedrijfsnetwerk konden binnendringen. 11 november is de dag waarop medewerkers van Panasonic voor het eerst ontdekten dat er een datalek was. Diverse Japanse media schrijven exact hetzelfde.

Veel details over het datalek ontbreken nog. Zo weten we niet wie er achter de digitale inbraak zit, of de aanvallers gebruik hebben gemaakt van ransomware, phishing, social engineering of andere methode om binnen te dringen, en of ze losgeldeisen hebben gesteld of niet. Tegenover Japanse media erkent Panasonic dat er sprake is van een ‘ernstig incident’. Het is nog te vroeg om te zeggen of het voorval impact heeft op de prestaties van het bedrijf.

Panasonic gaat ‘slimme’ auto’s beschermen

In maart van dit jaar sloot Panasonic een convenant met het Amerikaanse antivirusbedrijf McAfee. Beide partijen spraken af om een Security Operations Center (SOC) op te richten om dreigingen voor ‘slimme’ voertuigen in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei slimme toeters en bellen die veelal gebruikmaken van Bluetooth en internetconnectiviteit. Als deze verbindingen niet goed worden beschermd, zetten fabrikanten de deur op een kier voor hackers en cybercriminelen. Daarnaast is het van groot belang dat de autosoftware goed wordt onderhouden om kwaadwillenden te weren.

“Met de innovatieve ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, de voortschrijdende digitalisering en het toenemende aantal verbonden auto’s, neemt het risico op cyberaanvallen tegen auto’s elk jaar toe. Het is voor de auto-industrie dringend geworden om mechanismen op te zetten om voertuigen te beschermen en te monitoren”, zo zeiden Panasonic en McAfee bij de bekendmaking van het nieuws.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen