Slot met verschillende devices eromheen

P2000 berichten vanaf 2018 versleuteld

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 14 seconden

Er komt een nieuw P2000 netwerk voor hulpverleningsdiensten. Van der Steur (voormalig minister van Veiligheid en Justitie) liet dit weten naar aanleiding van vragen over de privacy van 1-1-2-meldingen.

Hulpmeldingen via P2000 netwerk

De 1-1-2-meldingen die hulpdiensten versturen, gaan via het P2000 netwerk. Dit netwerk is bedoeld voor medewerkers van de brandweer, de reddingsbrigade, de ambulance en de politie. Zij kunnen via het netwerk opgeroepen worden wanneer er een incident, ongeval of andere situatie is waar zij hulp of assistentie moeten verlenen. Tot nu toe werden deze berichten onversleuteld verstuurd. Hierdoor waren de P2000 berichten voor iedereen leesbaar.

Nieuw netwerk voor hulpdiensten

Dat het openbare karakter van de P2000 berichten lang niet altijd wenselijk is, vind ook Van der Steur. Privacygevoelige informatie van 1-1-2-meldingen zou niet openbaar gepubliceerd moeten worden. Daarom komt er begin 2018 een nieuw P2000 netwerk, dat dit moet veranderen. “Het vernieuwde netwerk wordt begin 2018 gebruiksklaar opgeleverd. Het is dan voor de hulpdiensten mogelijk om privacygevoelige berichten via versleuteling (encryptie) te versturen”, aldus Van der Steur.

Geschikte apparatuur voor versleuteling van berichten

Voor het nieuwe netwerk, zullen de hulpdiensten wel andere apparatuur moeten gaan gebruiken. “Hiervoor moeten de hulpdiensten wel andere apparatuur gaan gebruiken. “Het ontvangen van versleutelde berichten vraagt inderdaad ook om geschikte randapparatuur en aangepaste werkprocessen. De hulpverleningsdiensten bereiden zich erop voor dat zij vanaf 2018 potentieel privacygevoelige berichten alleen nog versleuteld zullen versturen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de aanschaf van nieuwe randapparatuur”, zo antwoordde Van der Steur.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past