Rouhani

Overheid Iran legt internet plat door protesten

Laatst bijgewerkt: 20 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 51 seconden

Sinds vrijdag zijn er in Iran grote protesten aan de gang tegen de sterke stijging in olieprijzen die de regering vorige week oplegde. Voor journalisten in het buitenland is het moeilijk om een goed beeld te krijgen van de protesten, voornamelijk omdat als sinds zaterdag bijna het gehele internet in Iran eruit ligt. Volgens NetBlocks.org zorgde de overheid ervoor dat de internetconnectie met het buitenland inmiddels is gedaald tot 5% van wat het normaliter is.

Flinke stijging olieprijzen

De protesten begonnen nadat de overheid een enorme stijging van de olieprijzen in het land aankondigden. Het zou gaan om een stijging van maar liefst 50%. Ook zouden burgers de komende tijd maar 60 liter per maand mogen tanken. Dit zorgde voor enorme onrust onder de bevolking die protesten in heel het land opzette. Naar schatting waren er zondag in 100 verschillende steden en dorpen protesten. De situatie zou erg grimmig zijn geworden en onofficiële bronnen melden dat de protesten al aan 200 mensen het leven hebben gekost en dat er al meer dan 3000 gewonden zijn gevallen. Maar zoals eerder benoemd is het door de internet shutdown moeilijk om hier een goed beeld van te krijgen.

Internet afgesloten van de rest van de wereld

Sinds zaterdag is nagenoeg heel Iran afgesloten van het internet. De Nationale Veiligheidsraad van Iran zou opdracht hebben gegeven aan de internet providers om te switchen naar het nationale intranet. Hierdoor zijn alleen geselecteerde websites voor de burgers beschikbaar. Doordat het internet zwaar is ingeperkt is het lastiger voor burgers om zich te verenigen. Verder is het op deze manier bijna onmogelijk voor journalisten om een goed beeld te krijgen van de protesten. De beelden die wel naar buiten zijn gekomen ondanks de restricties laten geen positief beeld zien.

Internetcensuur in Iran

Dit is niet de eerste keer dat de Iraanse overheid zulke maatregelen treft om hun burgers te censureren. In januari 2018 hebben de autoriteiten ook al voor enkele dagen het internet afgesloten toen er protesten ontstonden. Daarnaast staat Iran bekend als een van de meest censurerende landen in de wereld. Met de persvrijheid is het niet goed gesteld en de overheid blokkeert actief websites die in strijd zijn met hun eigen gedachtegoed. Het is onbekend hoe lang de huidige shutdown nog zal duren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen