Voorzittershamer en handboeien op een donkere tafel

Oud-agent krijgt taakstraf voor opvragen informatie over ex-vriendin in computersystemen politie

Laatst bijgewerkt: 30 december 2020
Leestijd: 4 minuten, 49 seconden

Een 47-jarige man uit Enschede is door de rechtbank van Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur. De rechter acht bewezen dat de oud-politieman zich twee-en-een-half jaar lang schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk. In deze periode raadpleegde hij regelmatig het computersysteem van de politie om informatie op te zoeken over zijn ex-partner. Voor het schenden van zijn ambtsgeheim is de man vrijgesproken.

Dat blijkt uit het vonnis dat de rechtbank van Overijssel dinsdag heeft gepubliceerd. De uitspraak in de zaak vond een dag eerder plaats.

Van deze feiten werd de oud-politieman beschuldigd

De oud-politieagent werd beschuldigd van drie strafbare feiten: stalking, schending van zijn ambtsgeheim en computervredebreuk. Volgens de officier van justitie maakte de verdachte tussen 1 januari 2019 en 9 mei 2019 zich meerdere malen schuldig aan opzettelijke inbreuk van de persoonlijke levenssfeer van zijn ex-vriendin. Zijn relatie liep in die periode op de klippen en deed van alles om haar leven te ruïneren. Hij zou met de werkgever van zijn ex-partner hebben gesproken, tegen vriendinnen en familie van zijn ex hebben gelogen, ongewenste e-mail- en WhatsApp-berichten hebben gestuurd en hebben geclaimd dat er naaktfoto’s van haar in omloop zijn.

Tevens zou de verdachte zijn ambtsgeheim geschonden hebben door vertrouwelijke informatie van zijn ex, afkomstig uit de informatiesystemen van de politie, met andere personen te hebben gedeeld. Tot slot had de man zich naar verluidt schuldig gemaakt aan computervredebreuk. Met een valse sleutel zou hij meerdere computersystemen van de politie zijn binnengedrongen. Hij had geen toegang tot deze gegevens vanuit zijn functie, noch had hij deze informatie nodig voor de uitoefening van zijn taak als politieagent. Hij zocht naar informatie over zichzelf, zijn ex-vriendin en enkele personen die betrokken waren bij incidenten in het horecagebied in Hengelo.

Advocaat van verdachte vraagt rechtbank om vrijspraak

De advocaat van de verdachte verdedigde zijn cliënt en verzette zich met hand en tand tegen de beschuldigingen. In zijn ogen was er geen sprake van stalking of belaging, omdat het handelen van de verdachte niet in strijd was met de wet, er geen sprake was van stelselmatigheid en het nooit de intentie van de verdachte was om zijn ex-vriendin te dwingen iets te doen, dat na te laten of angst in te boezemen. Het contact van de verdachte was bedoeld om een punt te zetten achter zijn relatie. Bovendien had zijn ex meerdere malen contact met hem gezocht. Vrijspraak op het strafbare feit was volgens de advocaat de enige logische conclusie.

Ten aanzien van het schenden van het ambtsgeheim en computervredebreuk, stelde de advocaat dat er geen sprake was van een eerlijk proces. Op 1 augustus ontving de verdachte een uitnodiging van de politie voor een verhoor. Daarbij is niet medegedeeld dat hij werd verdacht van het schenden van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Daarbij werd de verdachte niet gewezen op zijn recht om een advocaat te raadplegen, wat wettelijk gezien verplicht is. Volgens de advocaat was hier duidelijk sprake van “onherstelbaar vormverzuim”. Bewijs dat is verkregen uit het verhoor moet dan ook uitgesloten worden.

Verdachte schuldig bevonden aan stalking en computervredebreuk

De rechtbank had een ander oordeel dan de advocaat van de verdachte. In het vonnis stelt de rechter dat de verdachte door zijn veelvuldige contact met zijn ex-vriendin en omgeving wel degelijk stelselmatig de levenssfeer van zijn ex-vriendin lastig heeft gevallen. Dat feit acht de rechtbank dan ook wettig en overtuigend bewezen.

Dat geldt ook voor computervredebreuk. Tussen 1 januari 2017 en 9 mei 2019 is de verdachte volgens de rechtbank “telkens opzettelijk en wederrechtelijk geautomatiseerde werken (…) binnengedrongen met behulp van een valse sleutel”. Door onbevoegd gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord verkreeg hij toegang tot informatie die hij niet voor zijn taakuitoefening nodig had, maar puur voor privédoeleinden gebruikte.

Voor het schenden van zijn ambtsgeheim spreekt de rechtbank de verdachte vrij. Volgens de rechter zit er in het dossier “onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om tot een bewezenverklaring te komen”.

Rechtbank legt taakstraf van 40 uur op

De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur of 90 dagen hechtenis voor de verdachte. De rechtbank vindt een taakstraf van 40 uur meer op zijn plaats. Om te beginnen heeft verdachte geen strafblad. Ook houdt de rechter rekening met het feit dat de verdachte zijn baan bij de politie is kwijtgeraakt en dat hij daar nog steeds problemen van ondervindt.

Niet alleen is hij een groot deel van zijn inkomsten kwijt, ook lukt het hem niet om een nieuwe baan te vinden. De verdachte heeft bovendien geleerd van zijn fouten, zo staat in het advies van de reclasseringsambtenaar. Alles tezamen genomen is de kans dat hij zich opnieuw schuldig maakt aan computervredebreuk bijzonder klein. Alles overwegende vindt de rechtbank een dat een taakstraf van 40 uur passend en geboden is in deze zaak.

Politie gaat zoekgedrag agenten beter controleren

Eerder deze maand kondigde de Nationale Politie om het zoekgedrag van politieagenten in interne informatiesystemen beter te monitoren. Het doel van de maatregel is dat corrupte agenten eerder tegen te lamp aanlopen en criminelen niet langer gevoelige informatie in handen krijgen. Het controlesysteem wordt komend jaar geleidelijk uitgerold.

De maatregel volgt nadat Bits of Freedom op basis van eigen onderzoek concludeerde dat de politiesystemen niet voldoen aan de regels op het gebied van privacy en veiligheid. Zo behouden politieagenten die promotie maken vaak hun bevoegdheden, zodat ze toegang hebben tot informatie die niet nodig is om hun werkzaamheden uit te voeren. Ook worden gegevens vaak te lang bewaard en is het onduidelijk of de huidige beveiligingsmaatregelen afdoende zijn om informatie te beschermen.

Volgens de belangenvereniging lopen zowel burgers als de politie enorme risico’s door de lakse beveiliging. Als de politie geen actie onderneemt, dan moet de Autoriteit Persoonsgegevens ingrijpen en eventueel boetes opleggen. “Het is te gek voor woorden dat de politie hier al jaren mee wegkomt”, zo stelde Bits of Freedom.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen