Foto EU gebouw

Organisaties roepen EU op om actie te ondernemen tegen lidstaten met bewaarplicht

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

In een open brief hebben zo’n zestig Europese organisaties de EU gevraagd om op te treden tegen lidstaten die nog steeds een wettelijke bewaarplicht voor providers hebben. Er zijn nog zeventien EU-lidstaten die providers verplichten om verkeersgegevens van hun klanten te bewaren, terwijl deze verplichting door het Europese Hof ongeldig verklaard is. Veel privacyorganisaties, zoals het Nederlandse Bits for Freedom, maken zich zorgen hierover.

Klachten ingediend

De organisaties claimen dat de zeventien lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en België de Europese wet overtreden en vinden dat de EU daartegen op zou moeten treden. In elf landen worden klachten ingediend, in de hoop dat de EU dan actie zal ondernemen. De organisaties willen dat de EU onderzoek doet naar het probleem en vervolgens via de rechter probeert de landen te dwingen om de bewaarplicht op te schorten.

Wetgeving

De zogenaamde ‘blanket data retention’, oftewel het massaal verzamelen van gegevens, stamt uit een richtlijn uit 2006. In 2014 verklaarde de Europese rechter deze richtlijn ongeldig, omdat het zou gaan om privacyschending. Vanaf toen mocht alleen nog het strikt noodzakelijke verzameld worden. In Nederland werd de richtlijn in 2016 buiten werking gesteld na een rechtszaak. Er werd in dat jaar ook een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, maar daar is tot op heden nog niks mee gedaan. Minister Grapperhaus zei afgelopen maart dat het voorstel aangepast zal worden aan de laatste uitspraken van het Europese Hof.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past