Olympische spelen symbool winter

Organisatie Olympische Spelen meldt cyberaanval tijdens openingsceremonie

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Afgelopen vrijdag werden de Olympische Winterspelen in Pyeongchang afgetrapt met een openingsceremonie. De organisatie meldt nu dat er sprake was van een cyberaanval tijdens de opening. De computersystemen van de Spelen, inclusief de televisie- en internetdiensten, werden geraakt door de aanval. Cruciale onderdelen werden echter niet geraakt.

Onbekende bron

Zaterdagochtend waren alle problemen die ontstaan waren door de aanval weer verholpen. In overleg met het Olympisch Comité besloot de organisatie alleen naar buiten te brengen dat er een aanval was geweest, maar niet door wie die veroorzaakt was, ondanks dat de organisatie weet hoe de problemen ontstaan zijn. De Olympische Spelen krijgen vaker te maken met digitale aanvallen en de focus ligt volgens de woordvoerder op het afweren en oplossen ervan.

Rusland

Beveiligingsonderzoekers wezen er in januari op dat er aanwijzingen waren dat Russische hackers tijdens de Olympische Spelen cyberaanvallen zouden gaan uitvoeren. Rusland reageerde daar meteen op door te zeggen dat alle banden met het land ongegrond waren. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken zou Rusland beschuldigd worden van dergelijke aanvallen, maar zou er geen bewijs gevonden kunnen worden. Rusland werd uitgesloten van de Olympische Winterspelen vanwege een dopingschandaal. De dopingvrije atleten uit Rusland die wel mee mogen doen, doen dat onder een neutrale vlag.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past