Nederlandse snelweg met auto's

Opnieuw lek gegevens van leaserijders

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Eerder deze maand was er al een datalek bij CarWise ICT, waardoor de gegevens van 100.000 leaserijders op straat kwamen te liggen. Nu is het voor de tweede keer raak. Dit keer door een fout in de site van kredietverstrekker AutoCash. De gegevens van zo’n 20.000 leaserijders zouden in te zien zijn geweest.

Tip bij RTL Z

RTL Z kreeg een tip binnen van iemand die het lek maanden geleden bij AutoCash had gemeld. Tot dan toe was daar niks aan verbeterd. Het ging om gegevens als namen, adressen, maandsalarissen en bankrekeningnummers. RTL Z kon gegevens inzien van 400 betrokkenen en heeft steekproefsgewijs de gegevens bij een aantal van hen gecheckt. Nadat RTL Z het lek meldde bij AutoCash is het lek onmiddellijk gedicht. Daarnaast werd het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

AutoCash

AutoCash is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services, wat een gedeeld financieel bedrijf is van Volkswagen Nederland en autodealer Pon. AutoCash biedt aan zo’n 80 autodealers leaseplannen en leningen voor mensen die een auto kopen. In de database stonden niet alleen gegevens van AutoDeal-klanten, maar ook van mensen die een kredietaanvraag ingediend hadden bij AutoCash. Volgens AutoCash is er geen reden om aan te nemen dat klantgegevens niet veilig zouden zijn geweest.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past