Persoon op tablet me creditcard

Ontsleuteltool voor GandCrab ransomware gratis beschikbaar

Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2020
Leestijd: 1 minuut, 25 seconden

Cyberbeveiligingsbedrijf Bitdefender heeft een gratis ontsleuteltool voor de GandCrab ransomware beschikbaar gemaakt op zijn website. Deze gratis tool helpt je om gegijzelde gegevens die door GandCrab ransomware gevangen worden gehouden, weer vrij te krijgen. Ook de laatste versie van GandCrab, versie 5.2, kan met deze tool gekraakt worden.

Ransomware helpt criminelen snel verdienen

Ransomware houdt je documenten en bestanden gegijzeld, zodat jij er niet meer bijkunt. Je krijgt enkel weer toegang als je losgeld betaald aan de cybercriminelen die achter de ransomware zitten. Dit soort cybercrime wordt nog steeds vaak gebruikt, omdat het erg lucratief is voor criminelen. Slachtoffers willen hun belangrijke en gevoelige bestanden maar al te graag terug, waardoor ze vaak betalen. Hierdoor duiken er steeds nieuwe versies van ransomware op. Natuurlijk wil je als slachtoffer van ransomware je geld niet kwijt aan criminelen. Bovendien is er helemaal geen zekerheid dat je je bestanden daarmee terugkrijgt. Daarom zijn ontsleuteltools zoals die van Bitdefender ontzettend belangrijk.

Bitdefender’s ontsleuteltool wellicht de definitieve oplossing

GandCrab is een redelijk nieuwe vorm van ransomware die sinds januari 2018 actief is. De malware heeft al vijf keer een update gekregen, waardoor er elke keer nieuwe ontsleuteltools ontworpen moeten worden om het te kraken. De laatste versie, 5.2, kon tot op heden niet gekraakt worden, totdat Bitdefender met zijn nieuwe en gratis tool kwam. Ook via NoMoreRansom.org, een internationaal initiatief dat onder andere gesteund wordt door Europol en McAfee, is de tool nu beschikbaar.

De mensen achter GandCrab gaven kortgeleden te kennen dat ze zouden stoppen met het ontwikkelen van hun software. Als dit het geval is, dan biedt de ontsleuteltool van Bitdefender volledige bescherming tegen deze ransomware.

Je kunt de gratis ontsleuteltool voor GandCrab ransomware downloaden op de Bitdefender site.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen