Onderzoekscommissie eist gegevens sociale media rond bestorming Capitool

Capitool Washington met Trump 2020 vlag

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Capitool van 6 januari 2021 onderzoekt heeft donderdag vier grote sociale media bedrijven gedagvaard. De commissie beschuldigd hen voor het toestaan van extremisme op hun platform en het uitblijven van adequate medewerking met het onderzoek. Dat meldt de New York Times.

Het gaat om Alphabet, het bedrijf achter Google, Meta, voorheen Facebook, Reddit en Twitter. YouTube, tevens onderdeel van Alphabet, en Facebook zijn de ergste overtreders. Gebruikers van deze platformen verspreidden het meeste misinformatie en propageerden gewelddadig extremisme.

De Amerikaanse overheid onderzoekt al het hele jaar hoe de bedrijven “hebben bijgedragen aan de gewelddadige aanval op onze democratie, en welke stappen – indien aanwezig – sociale mediabedrijven hebben ondernomen om te voorkomen dat hun platformen broedplaatsen worden van het radicaliseren van mensen tot geweld”.

Het hoofd van de commissie, Benny Thompson, Democraat uit Mississippi : “Het is teleurstellend dat we na maanden van contact nog steeds niet over de documenten en informatie beschikken die nodig zijn om de basisvragen te beantwoorden”.

Klacht commissie

Volgens het panel bood YouTube een platform voor een groot deel van de communicatie over de planning en executie van de aanval 6 januari. Bovendien werd de bestorming op dit platform gelivestreamd. Thompson: “Tot op de dag van vandaag is YouTube een platform waarop gebruikers misinformatie verspreiden over de verkiezingen”.

Facebook en andere platformen van Meta zijn volgens het comité gebruikt om haat te zaaien, geweld aan te moedigen en misinformatie en samenzweringstheorieën rondom de verkiezingen te verspreiden. Ook zou er geprobeerd zijn om op dit platform de ‘Stop the Steal movement’ te coördineren. Stop the Steal is hier een verwijzing naar het vermeende stelen van stemmen door Joe Biden.

Hoewel Facebook cruciale documenten in handen zou hebben, weigert het mee te werken. Thompson: “Meta weigert zich aan een deadline te houden voor het opleveren of zelfs identificeren van dit materiaal”.

Twitteraars gebruikten het platform om de aanval op het Capitool te plannen. Hoewel het platform meermalen was gewaarschuwd voor het geplande geweld, deed het hier niets tegen. Bovendien gelooft het comité dat Twitter de benodigde informatie niet aanlevert.

Reactie social media platformen

Google zegt dat het altijd al heeft samengewerkt met het comité. Het bedrijf zou al vóór 6 januari een “strikt beleid hebben dat inhoud verbiedt die aanzet tot geweld of het vertrouwen in verkiezingen ondermijnt”. Na de bestorming zou dit beleid zijn aangescherpt.

Meta zegt ook de gevraagde documenten altijd op tijd aangeleverd te hebben en dat het bedrijf dit zal blijven doen. Twitter gaf echter geen commentaar.

De woordvoerster van Reddit vertelde dat het platform na de ontvangst van de dagvaarding “door zal gaan met de samenwerking met het comité”.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen