Man met handboeien opgepakt door politie

Onderzoeker die Wannacry-virus stopte opgepakt

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 46 seconden

De Britse onderzoeker Marcus Hutchins wordt ervan verdacht malware gemaakt en verspreid te hebben. De hacker noemt zichzelf MalwareTech en was voor de hackersconferentie Def Con in Amerika, toen hij door de FBI opgepakt werd.

Hutchins pleit onschuldig

Afgelopen mei werd de 23-jarige Hutchins nog geroemd, omdat hij de uitbraak van het WannaCry-virus wist te stoppen. Hij deed dit door een domeinnaam die hij in de code van de malware vond, op zijn naam te registreren. Hutchins wordt ervan verdacht dat hij de code achter Kronos geschreven heeft, waarmee hackers wachtwoorden voor internetbankieren kunnen stelen. Zijn advocaten zeggen dat hij onschuldig pleit.

Op borgtocht vrij

Een rechter stelde een borg vast van 30.000 euro. Hutchins zou maandag vrijkomen, met behulp van geld dat ingezameld is door verschillende bronnen over de wereld. Hij wil de zaak aan gaan vechten, zegt zijn advocaat: “Hij heeft zijn leven aan het onderzoeken van malware gewijd, niet om mensen kwaad te doen”

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past