Facebook privacy settings met vergrootglas

Onderzoeker van Cambridge Analytica spreekt zich uit over dataschandaal bij Facebook

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 4 seconden

Via de app thisisyourdigitallife kwamen de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers terecht bij het bedrijf Cambridge Analytica. Het vermoeden is dat deze gegevens onder andere gebruikt zijn bij het manipuleren van de Amerikaanse verkiezingen en bij de stemming over Brexit (het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie). Verschillende betrokkenen moeten de komende tijd bij hoorzittingen verschijnen om toelichting te geven over hoe deze data misbruikt konden worden.

Aleksandr Kogan, een onderzoeker van Cambridge Analytica, werd door The Observer en The New York Times aangewezen als schuldige van het lek. Hij zou de regels van Facebook overtreden hebben door gebruikersgegevens te verzamelen en door te spelen aan een derde partij. Kogan geeft inderdaad toe dat hij dit gedaan heeft, maar zegt dat hij één van de velen was en dat hij onterecht wordt gezien als Russische spion. Dit zegt hij in een interviewreeks met BuzzFeed en in het televisieprogramma 60 minutes van CBS News.

Geen kwade intentie

Kogan zegt tegen BuzzFeed dat hij zich van geen kwaad bewust was toen hij gegevens doorverkocht. Hij verklaart dat hij daarin zeker niet de enige was en dat Facebook bovendien op de hoogte was en daar nooit tegen opgetreden heeft. Kogan is ontwikkelaar van de app thisisyourdigitallife. In de voorwaarden van de app stond anderhalf jaar lang dat gegevens van gebruikers doorverkocht konden worden. De algemene opvatting in Silicon Valley was volgens hem dat dit kon, zolang de gebruiker er maar van op de hoogte was dat hun gegevens gebruikt konden worden voor bijvoorbeeld advertenties.

Als gebruikers inlogden in de app met hun Facebookprofiel gaven ze toestemming om gegevens zoals vind-ik-leuks, geboortedatum en woonplaats te verzamelen. Dat deed de app niet alleen van directe gebruikers van de app, maar ook bij hun Facebookvrienden. Zo kon Cambridge Analytica in bezit komen van gegevens van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers.

Rechtszaken

In het televisieprogramma 60 minutes zegt Aleksandr Kogan dat het nu misschien bizar lijkt, maar dat het voor 2014 de normaalste gang van zaken was bij Facebook. Er was geen speciale toestemming voor nodig. Elke app-ontwikkelaar kon gegevens verzamelen en doorverkopen. In 2014 maakte Facebook het onmogelijk om gegevens van vrienden te verzamelen.

Kogan moest vandaag verschijnen voor een Britse parlementaire commissie die onderzoek doet naar het dataschandaal. De commissie heeft Kogan opgeroepen om het te hebben over zijn banden met Cambridge Analytica.

Facebook zei eerder in april dat het bedrijf overweegt om Kogan voor de rechter te dagen. Op zijn beurt zegt Kogan dat hij Facebook aan wil klagen vanwege smaad en laster.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past