Pirate bay site op smartphone

Onderzoek uit 2015 toont beperkt negatief effect van piraterij aan

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

Europarlementariër van de Piratenpartij, Julia Reda, vroeg een onderzoek op dat de Europese Commissie al in 2015 uitvoerde. Het werd niet door henzelf gepubliceerd, maar werd pas vrijgegeven na meerdere verzoeken van Reda. Uit het onderzoek blijkt dat er alleen bij nieuwe kaskrakerfilms een negatief effect op de omzet is door illegaal downloaden. Reda vraagt zich af waarom het onderzoek niet gepubliceerd werd. Ze kwam erachter dat het onderzoek bestond, nadat ze gewezen werd op de investering die gedaan was.

Nederlands bedrijf

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Ecorys, onder de naam Estimating displacement rates of copyrighted content in the EU. In het onderzoek werd 360.000 euro gestoken en het doel was om het effect te meten dat piraterij heeft op de verkoop van films, muziek, games en e-books. 30.000 inwoners van zes landen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Polen, Spanje en Zweden) werden ondervraagd over het onderwerp.

Conclusies

Er werd geen bewijs gevonden voor de stelling dat piraterij een negatieve invloed zou hebben op de verkoop van legale content. Een uitzondering waren recente topfilms: voor elke tien illegaal gedownloade kaskrakers werden vier minder legale films gekocht. 80 procent van de internetpiraten zou niet bereid zijn om de winkelprijs te betalen voor films en tv-series. Volgens het onderzoek zou het verlagen van de prijs van deze artikelen een positief effect kunnen hebben op de verhouding tussen legaal en illegaal consumeren. De burgerrechtenorganisatie European Digital Rights noemt het opvallend dat juist de negatieve resultaten van het onderzoek naar buiten zijn gekomen, terwijl de rest van de resultaten niet genoemd werd.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past