WhatsApp

Onbekend aantal mensen gehackt door WhatsApp lek

Laatst bijgewerkt: 14 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 36 seconden

The Financial Times kwam vandaag met het verontrustende nieuws dat er een onbekend aantal mensen is gehackt door een lek in WhatsApp. Hackers konden het virus op telefoons plaatsen door simpelweg te bellen via WhatsApp. Om dit te doen slagen was het niet eens nodig dat het slachtoffer opnam. Als het virus eenmaal op een mobiel stond konden hackers afluisteren via de microfoon maar ook bij documenten en foto’s. De methode zou zowel op iOS als op Android apparaten werken. WhatsApp ontdekte begin mei dat er een lek was en heeft het inmiddels gedicht. Het bedrijf raadt gebruikers dan ook aan om zo snel mogelijk te updaten.

De Hackers

De software die dit mogelijk maakte zou zijn ontwikkeld door het Israëlische NSO Group dat onder andere spionagesoftware maakt en verkoopt. Afnemers van hun producten zijn vaak overheden. Om deze reden en de manier waarop de software lijkt te zijn gebruikt, denkt men dat het overheden waren die achter de spionage zaten.

De slachtoffers

Het aantal slachtoffers lijkt beperkt te zijn gebleven, en de software is voornamelijk gebruikt om heel specifiek mensen te bespioneren. Er is bekend dat op zondag een Britse mensenrechtenadvocaat is gehackt. Hij werd via WhatsApp gebeld door een vreemd Zweeds nummer. Schrijnend is dat de advocaat betrokken is bij een rechtszaak tegen NSO waarin deze partij wordt beschuldigd van het aanleveren van malware die vervolgens is gebruikt tegen activisten en journalisten.

Onderzoek

De NSO Group houdt vol dat zij nooit zelf gebruik maken van de spyware. Verder geven ze aan dit enkel in te zetten tegen terrorisme en criminaliteit maar nooit tegen journalisten, activisten, of advocaten. Zelf start het bedrijf ook een onderzoek om te kijken of er mogelijk spraken is van misbruik.

WhatsApp heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie gevraagd om te helpen tijdens het onderzoek.  Verder raadt het bedrijf gebruikers aan om hun versie van WhatsApp te updaten om te voorkomen dat er meer slachtoffers bijkomen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past