Strava app op racefiets

Omstreden locatiedeling in app Strava kan vanaf nu uitgeschakeld worden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Fitness-app Strava heeft het mogelijk gemaakt om het bijhouden van routes alleen voor de gebruiker zelf te houden en niet meer te gebruiken om kaarten met veelgebruikte routes samen te stellen. Strava is een activiteitentracker, waarmee loop- en fietsroutes bijgehouden kunnen worden.

Informatie over routes

Het bedrijf stelde daarnaast kaarten samen waarop veelgebruikte routes bijgehouden werden. Die konden door overheden gebruikt worden om de infrastructuur te verbeteren. Deze gegevens werden wel anoniem verwerkt, maar afgelopen januari bleek dat deze methode meer prijsgaf dan de bedoeling was. Het maakte bijvoorbeeld geheime militaire locaties bekend. Omdat de app vooral in het westen gebruikt wordt, was het onbedoeld erg makkelijk om locaties van Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten te vinden. Zo was er activiteit te zien op een verlaten vliegveld in Somalië, waar zich mogelijk een CIA-locatie bevindt.

Uitschakelen mogelijk

Strava heeft het nu mogelijk gemaakt om locatiedeling voor de verzamelkaarten van het bedrijf uit te zetten. Hiervoor is een nieuwe optie aan het menu toegevoegd. Het bedrijf legt daarbij ook uit waar de informatie voor gebruikt wordt. De optie staat nog wel standaard ingeschakeld, dus de gebruiker moet deze zelf uitschakelen als diegene niet wil dat zijn/haar data geanonimiseerd worden gebruikt voor de routekaarten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past