Oekraïense vlag

Oekraïne waarschuwt voor grootschalige digitale aanval door Rusland

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

Volgens Oekraïense autoriteiten zijn Russische hackers bezig met het voorbereiden van een grootschalige digitale aanval op Oekraïne. De hackers zouden bedrijven in het land besmetten met malware, waardoor ze op een bepaald moment zouden kunnen binnendringen in belangrijke systemen. Dat zegt het hoofd van de Oekraïense cyberpolitie tegen persbureau Reuters. De autoriteiten merken sinds begin 2018 een toegenomen aantal pogingen om computers te besmetten met malware.

Aangestuurd vanuit het Kremlin

Volgens Oekraïne worden de huidige aanvallen aangestuurd vanuit het Kremlin. In 2014 annexeerde Rusland de Krim en sindsdien lopen de spanningen tussen beide landen op. Oekraïne heeft Rusland meerdere malen beschuldigd van digitale aanvallen, maar het Kremlin ontkent hier iets mee te maken te hebben. Sinds begin 2018 zijn vooral banken en bedrijven in de energiesector getroffen door malware. De malware die onderzocht werd suggereert volgens de Oekraïense cyberpolitie dat er voorbereidingen getroffen worden voor een aanval die op een bepaald moment uitgevoerd gaat worden.

NotPetya

Een jaar geleden werd Oekraïne getroffen door een grote digitale aanval met de NotPetya-software. Deze aanval had wereldwijde gevolgen. Computers werden ontoegankelijk, onder andere in Nederland. Volgens het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten was Rusland voor deze aanval verantwoordelijk. Het Kremlin ontkent dat.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past